"Те бяха със очи, ала не виждаха..."
Есхил, "Прикованият Прометей"

Горните думи може и да звучат странно за някого, но те са самата истина. Например, психолозите често говорят за феномена "мъртва зона на вниманието", познат още като "слепота по невнимание", който в най-общи линии може да се обясни като неспособност да бъдат забелязани обекти, а понякога дори цели събития, когато съзнанието на човек е концентрирано върху нещо друго. Това явление всъщност е и най-добрият приятел на илюзионистите, които са усвоили до съвършенство умението да разсейват своята публика, изпълнявайки фокусите си.

Същият ефект важи с пълна сила и за киното, понеже по-голямата част от зрителите често пропускат несъответствията и грешките, допуснати в лентите. Има обаче и изключително наблюдателни хора, които все пак успяват да ги уловят.

Ето и част от тях:

"Били Медисън"

Снимка: Стопкадър на филма

В една от сцените в комедията от 1995 г. героят на Адам Сандлър вдига тениската си, за да покаже, че я е взел от своя приятел Франк. В този момент под нея се подава кабелът на микрофона му.

"Хари Потър и философският камък"

Колаж: Стопкадри на филма

Четейки статията във в. "Пророчески вести", прочутият магьосник и ученик в "Хогуортс" казва, че трезор 713 в банка "Гринготс" е бил разбит. Интересното в случая е, че когато камерата показва страницата, в която той се взира, се вижда, че в материала никъде не се споменава номерът на хранилището.

"Троя"

Снимка: Стопкадър на филма

В определен момент от продукцията, на екрана се появяват две лами, тичащи в суматохата, обзела пазара, показан на кадрите. На пръв поглед едва ли някой би сметнал това за необичайно, но истината е, че през конкретната епоха, пресъздадена в заглавието, тези животни не са се срещали в античния град,  разположен в най-западната част на Мала Азия.

"Ченгето от Бевърли Хилс"

Снимка: Стопкадър на филма

По време полицейската гонка в началото култовата екшън-комедия от 1984 г., изстреляла Еди Мърфи сред най-ярките звезди на Холивуд, една от снимачните камери се вижда съвсем ясно. Тя стои на задната седалка на автомобила и се подава между главите на двамата служители на реда, седнали отпред.

"Гадни копилета"

Снимка: Стопкадър на филма

Значката, която лейтенант Алдо Райн носи на яката си, е символ на Специалните сили на Американската армия. Тя със сигурност е чудесен детайл и допълнение към униформата на персонажа, изигран от Брад Пит, но Тарантино е пропуснал факта, че формированието е създадено едва през 1951 г., около 7 години, след като е приключила Втората световна война.

"Гранд хотел "Будапеща"

Колаж: Стопкадри на филма

Когато Хенкел дава билета на Густав, той е прегънат в единия ъгъл, но на следващия кадър парчето хартия е като чисто ново.

"Living With Yourself"

Колаж: Стопкадри на филма

Действието в сцената, която е показана на изображението, се развива през 2014 г., но Майлс си прави селфи с телефон, излязъл на пазара 3 години по-късно... Единственото обяснение би било, ако е успял да изобрети машина на времето, с помощта на която успешно е отскочил до бъдещето. Проблемът е, че жанрът на сериала не е фантастика.

"Трансформърс 3: Тъмната страна на Луната"

Колаж: Стопкадри на филма

Ако човек се вгледа в стрелките на часовника, стоящ на заден план, той ще забележи, че през няколко секунди те показват различен час.

"Титаник"

Снимка: Стопкадър на филма

Макар да е една от най-романтичните ленти за всички времена, която не само докосна сърцата на милиони, но и изпълни очите им със сълзи, продукцията на Джеймс Камерън от 1997 г. е пълна с гафове, нижещи се един след друг... Например, единственото по-необяснимо нещо от бретона на Джак, който в един момент пада свободно над очите му, а в следващия е прилежно зализан назад, са магическите му тиранти, които ту изчезват, ту се появяват. Отдавна е известен и фактът, че корабът обича да мени дизайна си с всеки кадър, но наскоро киноманите установиха, че един от четирите комина на плавателния съд служи единствено за украса, тъй като от него не излиза дим.

"Тристан и Изолда"

Колаж: Стопкадри на филма

12 секунди, след като крал Марк казва, че навън е пълнолуние, бива опроверган от самата луна, която се появява на екрана. На кадъра ясно се вижда, че единственият естествен спътник на Земята все още е далеч от тази фаза.

"Джанго без окови"

Колаж: Стопкадри на филма

Чекът, който Стивън пише, е на стойност 68 долара, но когато камерата показва близък план на платежния документ, цифрата се е променила на 65.

"Старгейт"

Колаж: Стопкадри на филма

Целият снимачен екип се вижда в отражението на очилата, които носи Кърт Ръсел

"Сексът и градът"

Колаж: Стопкадри на филма

Същото се случва и в хитовия сериал на НВО, когато силуетите на режисьора, микрофона и камерата се появяват върху екрана на изключения телевизор зад Кари.

"Джейсън Борн"

Снимка: Стопкадър на филма

Във филма персонажът на Венсан Касел може и да има всички необходими качества, за да бъде перфектният убиец, но със сигурност му липсват основни познания за това как да държи мобилния си телефон. Истинско чудо е, че чува човека отсреща през микрофона в долната част на устройството, който е поставил на ухото си.

"Зазоряване"

Колаж: Стопкадри на филма

В романите на Стефани Майър ясно пише, че кожата на Едуард блести всеки път, когато той пристъпи под слънчевите лъчи... Да обаче на екипът от киностудиото явно му е дошло до гуша постоянно да добавя специални ефекти върху кожата на Робърт Патинсън, затова в последния филм от сагата, когато вампирът и любимата му Бела са на поляна под открито небе, тя изобщо не искри.

"Игрите на глада"

Снимка: Стопкадър на филма

В екранизациите по книгите на Сюзън Колинс, се вижда, че Катнис Евърдийн си служи с лъка по изключително странен начин... Остава пълна загадка как успява да опази лицето синевредимо, след като стреля с него.