Днес хората са изгледали толкова много филми, че сценаристите и режисьорите трябва сериозно да се потрудят, за да ги изненадат с нещо ново. Истината е, че в повечето случаи публиката успява да предвиди обратите, заложени в сюжета на дадена продукция, още преди те да са настъпили, което разваля удоволствието от самото гледане. Преди 25 години обаче, благодарение на смайващия си финал, лентата "Седем" направи малка революция в криминалния жанр, превръщайки се в едно от най-популярните заглавия на 20 век. По случай годишнината от неговата премиера, ще ви запознаем с някои малко известни факти около създаването му.

Докато пише сценария, Андрю Кевин Уокър е в депресия, защото не харесва живота си и мястото, на което живее. Въпреки това крайният резултат му носи удовлетворение и той изпраща завършения текст на своя колега Дейвид Кеп, който му помага да се свърже със студиото "New Line Cinema".

Интересно е, че преди да започне да твори, самият Уокър не е запознат със седемте смъртни гряха, затова решава да прехвърли собственото си невежество на един от главните герои, който впоследствие бива изигран от Брад Пит.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Режисьорът Дейвид Финчър харесва края на историята от пръв прочит, но киностудиото не споделя неговия ентусиазъм и категорично заявява, че той трябва да бъде променен. Финчър дълго убеждава ръководството на компанията, че точно този финал ще превърне продукцията в хит, но истинските заслуги за неговото запазване, са на Брад Пит. Той заявява, че няма да подпише договора, освен ако в него не бъде включена специална клауза, гарантираща оригиналния завършек, измислен от Уокър.

Първоначалният избор на продуцентите за ролята на детектив Дейвид Милс е бил Дензъл Уошингтън, но той я отказва, понеже намира филма за "прекалено мрачен". Така пред камерата застава Пит. По-късно, след като гледа лентата, Дензъл признава, че искрено съжалява за решението си.

Първоначално Гуинет Полтроу също отхвърля предложението на Дейвид Финчър да участва в "Седем", но режисьорът не може да си представи друга актриса, която да вдъхне живот на Трейси Милс. Решен на всичко, за да я привлече към проекта, той я манипулира. Възползвайки се от факта, че по онова време тя и Брад са двойка, той я примамва с уверението, че нейният любим също ще бъде на снимачната площадка.

Снимайки сцената, в която преследва Джон Доу, Брад Пит наистина счупва костта на ръката си. С цел да не отлагат работния процес, сценаристите решават да включат инцидента в сюжета.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато Кевин Спейси изявява желание да изиграе Джон Доу, студиото се свързва с Финчър и му казва да намери друг актьор, тъй като участието на звездата от "Железният Уил" ще им струва цяло състояние. Тогава Брад Пит успява да склони борда, че няма да намерят по-подходящ кандидат от него. Любопитен момент е също, че Спейси не иска името му да не бъде включено в началните кредити на филма, както и в предстоящите реклами за популяризирането му,

Между другото, именно на Кевин му хрумва идеята да си обръсне главата за ролята. "Ако го сториш, тогава и аз ще го направя", казва му режисьорът, опитвайки се да го разубеди. Така един ден и двамата се появяват плешиви на работа.

Дневникът на убиеца е изпълнен с текстове и рисунки, които са направени на ръка. Създаването му отнема цели два месеца и струва... 15 хиляди щатски долара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Малко хора знаят, че лентата "Утеха" донякъде е неофициално продължение на "Седем". През 2014 г. "New Line Cinema" прави сценарий за втора част на хитовата продукция, носеща абсолютно същото име като това на филма с Колн Фарел и Антъни Хопкинс, но после се отказва от реализирането му. Все пак черновата на сценария служи за основа на "Утеха".

През 2008 г. излиза комикс, базиран на "Седем", но разказвач на историята е Джон Джоу, който представя събитията през своята гледна точка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След една от първите прожекции на лентата, в свое интервю Брад Пит сподели изненадата си от реакцията на зрителите в залата.

"Бях толкова нетърпелив да разбера как хората ще приемат филма, че когато на екрана тръгнаха финалните надписи и отново пуснаха светлините в киното, започнах да внимателно да оглеждам лицата на стоящите около мен. В един момент си дадох сметка, че никой не говори... Присъстващите просто се изправиха бавно от седалките си и излязоха навън в абсолютно мълчание! Не казаха нито дума. Тогава се обърнах към Финчър и го попитах: "Къде сгрешихме? Какво се случва? Мислех, че сме си свършили работата страхотно!", разказва той.

За щастие последвалите отзиви за "Седем" за положителни, а заглавието събира наистина впечатляваща сума за времето си от прожекциите по целия свят.

Снимка: Стопкадър YouTube