Англичаните пият чай в големи количества и по всяко време на деня - от сутрин до вечер, но ако има нещо, което е емблема за страната, това е легендарният чай в 5 следобед.

Дори самите англичани имат различно мнение по някои фундаментални въпроси - като дали се сипва първо чаят или първо млякото, дали чаят се пие в 4 или в 5 часа и т.н.

Ако искате да пренесете английската традиция в собствения си дом и да разнообразите някой следобед със специално време за чай и за тематична среща с приятели, това никак не е трудно. Нужна ви е малко подготовка и качествен черен чай като този на британската компания "Ahmad Tea".

"Ahmad Tea" вече 35 години е причината милиони хора по света да се наслаждават на любимата чаша чай у дома. В началото Рахим Ганджавиан и неговите братя имат малка семейна чайна в Саутхемптън, а днес доставят чай в 80 държави по света. В компанията приготвят многобройните си видове чай не само с любов и уважение към труда на всеки в процеса, но и с изключителна прецизност и грижа към детайлите. Всеки чай преминава през седем проверки за качество, преди да стигне от чаения храст до чашата ви.

Как да приготвите перфектната чаша черен чай?

  • Използвайте вряща вода (100 градуса), за да запарите черния чай.
  • Най-добре използвайте филтрирана вода, за да елиминирате всякакви странични вкусове
  • Ако водата ви е твърда, чаят става с по-тъмен и наситен цвят, ако е мека - става светъл и по-лек.
  • Запарвайте чая около пет минути, след това използвайте цедка, за да отстраните листенцата.

В следващото видео един от намиращите се в цял свят 25 дегустатори на Ahmad Tea обяснява подробно тънкостите на приготвянето на черен чай за дегустация:

Насипен чай или чай от пакетче?

Чаят в пакетче има своето място в живота на англичаните, но за следобедния чай те предпочитат насипен чай на листенца за най-добър вкус и най-пълноценно преживяване.

С мляко или без?

Много (но не всички) англичани пият следобедния си чай с мляко. Ако решите да добавите мляко, започнете с малко количество. Млякото не трябва да надделява, а само да омекотява вкуса на чая.

Кое се слага първо - млякото или чаят, това е спор на векове, който има привърженици и от двете страни, така че приемете, че тук няма как да сбъркате. Експериментирайте и открийте комбинацията, която най-много ви харесва.

Източник: Ahmad Tea

Какво ядат англичаните заедно със следобедния си чай?

Чаят в 5 следобед е събитие, което има собствен етикет. Ако искате да пресъздадете атмосферата на изисканите лондонски чайни и ресторанти, които сервират следобеден чай, подгответе поднос на три етажа със сладки и солени леки закуски. Списъкът включва солени сандвичи, бисквити и английски кифлички скоун, които се мажат с гъста сметана и сладко. Целта на храната към следобедния чай е да бъде лека и да е комплимент към чая, а не да ви засити.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Какъв е етикетът на следобедния чай?

Следобедният чай в Англия има и свой етикет. Той е социално събитие, на което хората се срещат и се наслаждават на традицията, на компанията си и на любимия си чай. Макар да не е нужно да следвате всичко в детайли, можете да взаимствате някои практики.

Винаги наливайте от каната чай първо на останалите хора на масата и чак накрая на себе си. Повечето англичани ще ви кажат и че най-напред се ядат солените сандвичи, след това английските кифлички, а накрая бисквитите и сладкишите.

И накрая - оставете далеч от масата телефоните и всички други ненужни неща - това е споделено време с близки хора, което заслужава пълното ви внимание.

Снимка: iStock by Getty Images


Рекламна публикация.