Ако не сте от хората, които се разтапят от обичайните коледни песни и тръпки на ужас побиват тялото ви всеки пък, когато чуете Марая Кери да пее "Ол ай уонт фор Крисмас ис юууууууу", а по-скоро ви се иска да запеете "Ай ем дриминг ъф а рок Крисмас...", тогава тук е вашето място и това е вашата музика. Защото нямаме намерение да се реем из необятните снежни коледни преспи на традиционното. Напротив! Ще се хвърлим, мятайки буйни коси и жици към една повече рок Коледа с нетрадиционните коледни песни. Онези, които би слушал и Бог, ако беше рок. А той може би ги слуша, кой знае?!

Джон Ленън и Йоко Оно "Happy Xmas (War is Over)"

Това е песен на Джон и Йоко, написана като антивоенен протест. Била е изпълнявана толкова много пъти от толкова различни изпълнители, че се е превърнала в истинска класика от издаването си през 1971 г. Тя е, така да се каже, най-класическата нетрадиционна коледна песен. В оригинал е изпълнена от Джон Ленън, Йоко Оно и Harlem Community Choir. 

Джими Хендрикс "Little Drummer Boy"

То се знае - Джими Хендрикс е всичко друго, но не и традиционен, за сметка а това всяко негово изпълнение е наелектризиращо. Затова не би използвал и някакъв обичаен подход при изпълнението на коледна песен. Затова през 1969 г. издава албум, озаглавен "Merry Christmas and Happy New Year" и включващ парчетата "Little Drummer Boy", "Silent Night" и "Auld Lang Syne".

Джони Мичъл "River"

Джони Мичъл никога не е възнамерявала "River" да се превърне в коледна песен. Тя си е песен за края на една любов. Но случката се развива по Коледа и това прави парчето едно от най-често предпочитаните за кавър версии от музиканти в техните коледни албуми и компилации.

Джони Кеш "Christmas Time's Comin'"

Джони Кеш пък има няколко коледни албума. Една от най-известните коледни песни в негово изпълнение е "Christmas Time's Comin'".

И, за да не кажете, че ви предлагаме само песни, изпълнени от хора с името Джон, Джони и Джим, време е за "Lynyrd Skynyrd със "Skynyrd Family".

Наистина свято кънтри рок парче, което носи посланието за това колко е важно да бъдеш със семейството си на Коледа. И като се има предвид какво се е случило с Lynyrd Skynyrd през годините: в самолетна катастрофа през 1977 г. загиват шест от членовете на бандата и техния екип, а през последните години от този свят си отидоха кийбордистът Били Пауъл и басистът Ийн Еванс, това е наистина парче със смисъл.

Smashing Pumpkins "Christmastime"

Вероятно най-нетрадиционната от традиционните песни с коледно звучене е тази. Единствено неподражаемото пеене на Били Корган я прави така специална.

Кори Тейлър "X-M@$"

Знаете го Кори... Фронтменът на Slipknot не може да направи някоя нежна и меланхолична коледна песен. Може да направи само такава, в която всъщност казва колко много мрази Коледа.

"Няма нищо по-депресиращо от една елха...

...Ако не съм пиян, значи не е Коледа..."

И други подобни неща казва Кори в песента, която описва Коледа като най-ужасния празник на света. Всъщност, ако се замисли в какво се е превърнала тя, визирайки безогледното пазаруване, харченето на много пари, придобиването на много ненужни стоки, навалиците от крещящи хора по магазините и деца, натъпкани до козирката с шоколад и бонбони, може би Кори не греши чак толкова много с това парче.

Bon Jovi "Please Come Home For Christmas"

С цел да не ви оставим с горчив вкус в устата или поне с вкус на уиски след изпълнението на Кори Тейлър, завършваме с една страхотна коледна рок балада в изпълнение на Bon Jovi. Насладата тук е не само за слуха, но и за очите, тъй като във видеото на това парче участва самата Синди Крауфорд.

Че кой не би искал жена му да си дойде у дома за Коледа, ако тази жена е Синди Крауфорд?!