Актьор, участвал в продукцията "Танцуващият с вълци" и уличен, че е насилвал сексуално момичета и жени от коренното население в различни американски щати в продължение на две десетилетия, бе официално обвинен от прокуратурата в Невада за престъпления в района на Лас Вегас от 2012 г., съобщи Асошиейтед прес.

Обвиненията бяха предявени на Нейтън Преследващия кон, който е на 46 години, в съдебна зала в Северен Лас Вегас, изпълнена с негови приятели и роднини, които очакваха той да бъде освободен под гаранция. Съдията обаче отложи решението по този въпрос до сряда, за да даде възможност на адвокатката му Александра Казария от Калифорния да получи разрешение да го представлява от адвокатската колегия на щата Невада.

Снимка: БТА

Нейтън Преследващия кон бе арестуван на 31 януари недалеч от дома си в Северен Лас Вегас, където живее с петте си съпруги. Той е задържан в затвор в Лас Вегас.

Обвинен е за осем престъпления, сред които сексуален трафик, сексуално посегателство срещу дете под 16-годишна възраст и за насилие над дете.

Нейтън стана известен с ролята си на Голямата усмивка, млад член на племето сиукси във филма "Танцуващият с вълци" на Кевин Костнър, спечелил няколко награди "Оскар".

Преследващия кон си е спечелил репутация сред индианските племена в Съединените щати и Канада като лечител знахар, който е способен да общува с духове. Полицията обаче каза, че той е злоупотребявал системно с положението си, като е насилвал физически и сексуално момичета и жени от коренното население, вземал си е малолетни съпруги и е водил религиозен култ.

Снимка: БТА

През 2015 г. той е прогонен от резервата Форт Пек в Поплар, щата Монтана, заради подобни обвинения.

Според полицейския доклад за ареста на Нейтън Преследващия кон властите са идентифицирали най-малко шест от жертвите му, едната от които била на 13 години, когато била малтретирана от него, а друга твърди, че му била предложена като "дар", когато била 15-годишна. При обиска в дома му по време на ареста са открити и иззети оръжия, над 18 килограма марихуана и халюциногенни гъби. Обвиняемият е роден в резервата Роузбъд в Южна Дакота, обитаван от едно от седемте племена лакота.