Продукцията за супер героите "Ант-мен и Осата: Квантомания" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, съобщават световните осведомителни агенции.

Филмът от киновселената на "Марвел" стартира със 104 милиона долара от продажби на билети на вътрешния пазар според оценките на студиото в неделя, като с лекота надмина дебютите на екран на предишните два филма от поредицата.

Продукцията на "Марвел"/"Дисни" добави още 121,3 милиона долара в чужбина, с което глобалният старт на дребния супергерой достигна 225 милиона долара.

Снимка: Forum Film Bulgaria

"Ант-Мен и Осата: Квантомания" отбеляза най-успешния дебют на екран за годината досега, въпреки нетипично слабия прием за 31-ия от киновселената на "Марвел". Лентата с Пол Ръд в ролята на Ант-Мен и Еванджелин Лили като Осата получи едва 48 процента одобрение на сайта "Ротън Томатоус". Единственият по-зле представил се филм на "Марвел", получил само 47 процента одобрение на сайта, е "Вечните" (2021).

Снимка: Forum Film Bulgaria

Зрителите също не са във възторг от "Ант-Мен и Осата: Квантомания", давайки на филма оценка "B" в Синемаскор. Единственият друг толкова ниско оценен филм от киновселената на "Марвел" е "Вечните".

С добри или лоши отзиви, кината се надяват, че "Ант-Мен и Осата: Квантомания" - първият блокбастър за годината, е знак за нещата, които предстоят. След пандемичните сътресения през последните три години, за 2023 г. са планирани още около 30 големи премиери.

Първият "Ант-Мен" стартира с 57,2 милиона долара на вътрешния пазар през 2015 г., с по-слаб резултат от който и да е друг филм от киновселената на "Марвел". В крайна сметка супергеройската продукция спечели 519,3 милиона долара в световен мащаб. Продължението "Ант-Мен и Осата" дебютира три години по-късно със 75,8 милиона долара в северноамериканския бокс-офис и събра 622,7 милиона долара в международния.

Снимка: Forum Film Bulgaria

През десетия си уикенд на екран касоразбивачът "Аватар: Природата на водата" на режисьора Джеймс Камерън реализира 6,4 милиона долара, заемайки второто място в бокс-офис класацията на Северна Америка. Глобалните му приходи възлизат на 2,243 милиарда долара, с което филмът измести "Титаник", също на Камерън, от третото място на най-касовите продукции на всички времена.

Първенецът от миналата седмица, "Професия: Стриптийзьор 3" с Чанинг Тейтъм в главната роля, отстъпи на трета позиция с приходи в размер на 5,5 милиона долара.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Челната петица в бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от анимацията "Котаракът в чизми: Последното желание" и хорърът "Почукването". Приходите от продажбата на билети за двата филма в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно 5,3 милиона долара и 3,9 милиона долара.