Вчера ръководството на БНТ съобщи, че телевизията е подписала формуляра за участие в конкурса Евровизия, чието следващо издание ще се проведе в Ротердам през 2020 г.

Генералният директор на БНТ - Емил Кошлуков, обяви официално пред "24 часа", че разходите по участието на страната ни в Евровизия ще бъдат поети от генерален спонсор, а не от телевизията. Спонсорът вече е подписал договор с продуцентска компания, която тепърва ще избере изпълнителя и песента, с която България да се представи на песенния конкурс през 2020 г.

Още през 2018 г. година стана ясно, че България няма да вземе участие в Евровизия 2019 г. Това бе второто оттегляне на страната ни от конкурса, след това през 2014 г. Официалната причина за това бе липсата на средства на БНТ.

България за първи път взима участие в конкурса през 2005 г. с песен на група "Каффе". Първият голям успех на българска песен на Евровизия е през  2007 г., когато във Финландия България е представена от Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента "Вода" - класирана на пето място.

След това представянето на страната ни е минавало с различен успех всяка година. Участието на Красимир Аврамов на конкурса през 2009 г. с песента му "Illusion" предизвика много спорове и коментари. Следващите песни на български участници до 2012 г. също не се радваха на голям успех. През 2014 и 2015 г. България не взима участие в Евровизия.

Поли Генова на Евровизия 2016

БТА

Огромно постижение в конкурса постига Поли Генова с песента "If Love Was a Crime" на Евровизия 2016 г. в Стокхолм, когато тя се класира на четвърто място на финала. Още по-мащабен е успехът на Кристиан Костов с "Beautiful Mess", която достига до рекордното за България второ място на Евровизия 2017 г. в Киев.

Кристиан Костов на Евровизия 2017

БТА

Последното участие на България в конкурса е с песента на група Equinox "Bones" през 2018 г., която се класира на 14-то място на финала.

Снимка: Еurovisionworld