Колин Фарел върви в близък план и се чува "Полегнала е Тодора", изпълнена от "Мистерията на българските гласове" - така започва новия филм на известния режисьор Мартин Макдона - "Баншите от Инишерин". 

Знаете ли какво е банши? Това е жена-призрак от ирландския фолклор и във високопланинските райони на Шотландия, специален вид феи, които предсказват смъртта. Те приемат различни форми: от ужасна старица до бледа красавица. Обикновено се промъкват сред дърветата или летят. Издава пронизителни писъци. Инишерин е измислен остров, където действието във филма се развива през 1923 година. 

Би могло да бъде и кинематографична метафора за Ирландската гражданска война, според други.

За какво точно обаче става въпрос и каква е връзката с новия едноименен филм на Макдона, ще разберем през февруари. 

Българската публика ще има възможност да се наслади на един от най-добрите, оригинални и награждавани филми на сезона - "Баншите от Инишерин" съвсем скоро. Виртуозният драматург и номиниран за "Оскар" режисьор и сценарист Мартин Макдона ("Три билборда извън града") отново се събира с актьорския екип на впечатляващия си дебют "В Брюж" - неотразимите Колин Фарел и Брендън Глийсън и ни отвежда в родната си Ирландия, за да ни разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух.

Действието на "Баншите от Инишерин" се развива на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия и разказва за двама дългогодишни приятели Падрик (Фарел) и Колм (Глийсън), чиито отношения се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им. Поразеният Падрик прави неспирни опити да оправи връзката, но това само затвърждава решителността на Колм и когато той отправя отчаян ултиматум, събитията бързо ескалират с шокиращи последици. Той казва, че ще си реже всеки път по един пръст, когато Падрик е досаден. 

Снимка: Forum Film Bulgaria

Изключително забавен, но едновременно с това и трогателно тъжен, "Баншите от Инишерин" е истинско кино бижу, което беше посрещнато с 15 минутни овации на най-стария фестивал в света - Венеция, където спечели престижните призове за най-добър сценарий на Макдона и най-добра мъжка роля на Колин Фарел. Филмът също така е номиниран и за осем награди "Златен глобус" (включително за най-добър филм - мюзикъл или комедия, режисура и сценарий) и се очаква да е един от основните фаворити на тазгодишните "Оскар"-и.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Освен от критиката, която го определя като "просто съвършен" и "кинематографично завладяващ", "майсторски и дълбок" и "потресаващо смешен и зашеметяващо изпълнен", "Баншите от Инишерин" е посрещнат радушно и от публиката - при дебюта си в киносалоните в Съединените щати, той отбеляза най-високото съотношение на приходи спрямо бройка екрани за есента.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Режисьор и сценарист на "Баншите от Инишерин" е Мартин Макдона ("В Брюж", "Седемте психопата", "Три билборда извън града"), а в ролите са Колин Фарел, Брендан Глийсън, Кери Кондън, Бари Киогън, Пат Шорт, Гари Лайдон и др.

Срещаме се с "Баншите от Инишерин" от 3 февруари само в кината.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Брендан Глийсън и Мратин Макдона на снимачната площадка. Актьорите говорят местния диалект от преди 100 години.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Фарел и Макдона сред красивата ирландска природа, където се развива действието на филма.