Екшън, семейство, любов, напрежение, мафия, престрелки и най-важното - коли. Това е формулата на една от най-известните и успешни екшън филмови поредици, станала любима на много хора по цял свят - "Бързи и яростни". На 19 май 2023 г. десетата част тръгна по кината и не беше изненада, че билетите се продаваха като топъл хляб. Всеки очакваше да види познатите си герои и в какво опасно състезание щяха да се впуснат.

Филмът беше динамичен, изпълнен с много действие и напрежение, както се очакваше. Не изпадаше в досадни излишъци или подробности, а този път се стремеше да избягва големите фантасмагории и нереалистични моменти, доколкото сюжетът позволяваше. И все пак какво е екшън филм без доза зрелища? Главният му проблем обаче е следният: много често отделя повече време на това да се връща назад към миналото, отколкото да се фокусира върху нещо ново от настоящето.

Историята започва с ретроспекция от петия филм - "Бързи и яростни: Удар в Рио", смятан за един от най-добрите от цялата поредица. Представя се злодеят на десетата част - Данте Рейес, син на Ернан Рейес, който с години се подготвя да отмъсти на Доминик Торето и всичките му близки. По време на десетия филм, Брайън (синът на Торето) вече е на 12 и обича автомобилите колкото цялото си семейство. Сюжетът се заплита, когато Данте подмамва екипа на Торето и самия него в Рим, където планът му за отмъщение се задейства, а именно да накара Доминик да страда, отнемайки му всичко, което обича. Основната идея на историята не е сложна, нито е най-оригиналната, но това не пречи да бъде представена и развита добре.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Едва ли е нужно да се описват подробно големите имена в актьорския състав. Вин Дизел и останалите ни познати актьори вече усещат персонажите си като втора кожа, станали са едно с тях. Но за толкова филми на самите герои вече не им остават много възможности за развитие, но това в никакъв случай не ги прави плоски или безинтересни.

Доминик Торето (Вин Дизел) привидно не се променя като персонаж през този филм. Моралният му компас сочи в същата посока и е все така готов да защити семейството си от всяко зло, което го застрашава. Онова, което е принуден да разбере, обаче, е това, че не може да спаси всички, колкото и да иска и това е конфликтът, пред който се изправя през целия филм, както и страхът от тази загуба, който го прави уязвим.

Другият персонаж, в който се долови малко по-осезаема промяна е Роман Пиърс (Тайрийз Гибсън). За пръв път има възможността да бъде лидер и да води екипа си по време на мисия, само за да се окаже, че това е капан, който едва не ги убива. Фасадата на вечно самоуверения и инатлив Роман се пропуква и той най-накрая си признава, че не е годен за това, съмнява се в себе си. Това е и добър момент в скрепването на приятелството му с Теж (Лудакрис). Теж вдига Роман на крака и показва, че приятелството им е много повече от постоянни дразги. Този момент придава дълбочина на отношенията им.

Брайън може и да отсъства за пореден път от цялостния сюжет (по очевидни причини), но поне се сдобихме с един доста интересен и колоритен злодей в лицето на Данте Рейес (Джейсън Момоа). Той е откачен, опасен и забавен едновременно. Лудостта и неговата комичност първоначално не предполагат някаква сериозна заплаха, тъй като това го кара да се отличава коренно от предишни злодеи. Е, поне докато не започва да взривява всичко наред. Години наред изучава Дом и семейството му от разстояние, за да състави идеалният план за отмъщение. През целият филм Данте е с няколко хода напред, дори и към самия край. Джейсън Момоа се справя отлично с тази роля и му личи колко много се забавлява, докато играе. Всяка сцена, в която участва е интересна и прави кино преживяването още по-приятно. Много зрители посочват образа на Данте Рейес и играта на Джейсън Момоа като най-добрата част от целия филм.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Начинът на заснемане винаги е бил сред силните страни на цялата поредица. Динамични кадри, подвижна камера, различните ъгли, забавеният кадър и продължителните кадри без пресечки. Всичко това допринася за напрежението и цялото действие особено в сцени като боеве, престрелки и състезания.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Цветовете са топли, пресъздават усещането за нещо лятно, забавно и щуро. Топлината се свързва и със семейството, което е в основата на всеки от десетте филма. По-големият контраст идва от начина, по който героите са облечени, особено сравнявайки Дом и Данте. Дом, както през повечето време, е облечен в черно или просто тъмни цветове, докато Данте носи шарени дрехи в ярки цветове, пръстени, слънчеви очила... Цялата му визия е екстравагантна и пищна за разлика от семплия Дом. Освен това се преобръща класическата представа за герой-злодей във визията, тъй като обикновено е по-обичайно злодеят да бъде облечен в черно, а героят - в нещо светло. Отново цялостната естетика е смесица между сериозните тъмни тонове по отношение на тайни агенции и технологии, но и светли за онзи тропически и лек привкус, който поредицата имаше основно в началото, когато всичко се въртеше основно около състезания и партитата, които ги заобикаляха.

Музиката е смесица от регетон, рап и композициите на Брайън Тайлър, които пресъздават отново познатата атмосфера. Регетонът напомня за произхода на Доминик Торето, рапът символизира колите, гонките, гангстерския начин на живот и адреналина, а композициите подсилват напрежението, там където е необходимо.

"Бързи и яростни 10" е приятен филм, изпълнен с много действие, обрати, хумор и още нещо. Някои хора биха го хулили за това, че вече съвсем се е разводнила поредицата, други ще го заобичат, а трети - просто ще се насладят на едно епично кино изживяване. Независимо от това той бележи началото на края на поредица, с която е израснало едно поколение, а от Вин Дизел и компания определено не може да се очаква нищо по-малко от зрелищен финал.