Решението да не се допуска включване чрез Zoom на тазгодишната церемония за наградите "Оскар" "докарва главоболие" на множеството номинирани, които живеят извън САЩ и които все още са под пандемични ограничения, предаде Ройтерс, позовавайки се на холивудски издания.

"Варайъти" и Дедлайн съобщават, че публицисти и някои ръководители на студиа са се оплакали пред филмовата академия относно логистиката, разходите и карантинните въпроси, възникнали вследствие на решението да се забрани на номинираните да участват в церемонията от разстояние, пише БТА.

От Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите и организира връчването им, не са отговорили на молбите за коментар.

Заради коронавирусната пандемия церемонията за наградите "Оскар", която обикновено се организира в края на февруари, беше отложена за 25 април. Преди броени дни беше оповестено, че тазгодишното шоу ще се проведе едновременно на две места - по традиция в театър "Долби" в Холивуд и на железопътната гара Юниън стейшън в центъра на Лос Анджелис. Организаторите съобщиха също, че не предвиждат включвания чрез Zoom, за да не омаловажат положените за провеждането на церемонията усилия, и призоваха номинираните да присъстват лично.

Поне девет от претендентите, сред които режисьорката на "Момиче с потенциал" Емералд Фенъл и звездата на филма Кери Мълиган, живеят във Великобритания. Англия се очаква от следващата седмица до средата на май да наложи забрана за несъществени международни пътувания.

Представители на петте филма, които ще се съревновават в международната категория, включваща продукции от Дания, Хонконг, Румъния, Тунис и Босна и Херцеговина, също могат да се сблъскат с препятствия, за да се "доберат" до Лос Анджелис.

Други наградни шоута през последните месеци замениха обичайните си събирания на гала вечери и излизания на сцената с предварително записани участия или виртуални събития, или бяха организирани в комбинирани формати. След провеждането на шоутата за наградите "Златен глобус" и "Грами" обаче беше отчетен сериозен спад в зрителския интерес.