Бордът на управляващата организация на най-престижните награди във филмовата индустрия - "Оскар", посочи Бил Крамър за нов главен изпълнителен директор. Академията за кинематографично изкуство и наука обяви, че Крамър, който в момента председателства Музея на киното на Академията, ще наследи Доун Хъдсън от юли.

Като главен изпълнителен директор той ще отговаря за организирането на престижните отличия, членството във филмовата академия, инициативите за образование, менторските програми на организацията, музея и колекциите, съхранявани в библиотеката "Маргарет Херик", както и за филмовия архив.

Бил Крамър получи единодушна подкрепа от борда на организацията.

"За мен е голяма чест да поема ролята на главен изпълнителен директор на академията. Дълбоко вярвам във вдъхновяващата сила на киното. И в това, че с помощта на повече от 10 000 членове на академията, богатият архив, библиотеката, не само ще популяризираме и издигаме нивото на изкуството и киното, но и ще вдъхновяваме следващите поколения режисьори", каза той.

Снимка: iStock by Getty Images

Мъжът помогна за откриването на музея на академията миналия септември. В първите девет месеца от работата на галерията са продадени над 550 000 билета.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин каза, че визията на Крамър е "смела и вдъхновяваща. Всички в организацията се съгласиха, че той е идеалният избор в този ключов за нас момент. Вярваме, че Бил има способността да обедини общността на киното."

Доун Хъдсън, която беше главен изпълнителен директор в продължение на 11 години, остава в организацията, но в консултантска роля, предава БТА.

"Работя с Бил от близо десетилетие и нито един изпълнителен директор не е по-иновативен, по-свързан с артистите или по-отворен за възможностите, които предстоят, от него", каза тя.

Снимка: АР/БТА