Басистът на "Ролинг Стоунс" Бил Уайман, който напуска групата през 1993 г, сега се завръща в новия албум на рок великаните "Hackney Diamonds" и това предизвика доза гняв у някои от приятелите му от далечното минало. Журналистката и писател Лесли-Ан Джоунс възкликна пред "Дейли Мейл": "Защо се радвате, че се е върнал в Стоунс, той трябва да бъде съден секс с малолетна!".

Каква е историята

През 80-те на сцената на лондонските клубове има много красиви момичета, харесващи рокендрол, пълни с желание за танци и купон.

Частният клуб на членовете на "Mayfair Tramp" също е пълен с красиви, млади хора. Музиката, разговорите и смехът им са оглушителни.

"Една вечер, когато минавахме през дансинга, цялото помещение сякаш утихна. Всички чифтове очи се обърнаха да ни гледат. Не защото сред нас имаше звезда от "Rolling Stone". Бил беше редовен посетител и беше като и част от мебелите там. Нашата прекрасна руса приятелка им спря дъха. Манди!".

Това разказва Лесли-Ан, която до ден днешен се обвинява дали не е трябвало да стори нещо, когато е разбрала за годините на Манди и това, че с Бил са любовници. 

"По това време бях водеща на съботно вечерно музикално предаване по "Канал 4" в най-гледаното време и бях свикнала да общувам с диджеи и рок звезди. Много от тях все още считам за приятели. Бил Уайман вече не е един от тях", припомня си тя.

И продължава: "Запознах се с Бил чрез Джон Ентуисъл, басистът на "The Who". Той, приятелката му Максин Харлоу и аз, бяхме близки приятели. Също така част от нашата група беше Ръс Кейн, който стана известно име като Летящото око на Capital Radio и помощник на Крис Тарант в "Шоу за закуска" на станцията. Друг приятел работеше като помощник на Бил. Беше 1984 г. и въпреки че Stones достигнаха своя творчески връх през 70-те и началото на 80-те години, те все още бяха изключително популярни. Но най-доброто, което успяха да направят във въпросната, беше албумът компилация "Rewind." Още по-лошо, Мик Джагър и Кийт Ричардс се бяха скарали. Уайман разполагаше с време и беше почти винаги готов за парти. Събираше тайфа в местата за знаменитости в Лондон — Джо Алън, Ланган и Льо Каприс — където си бъбрихме и пиехме шампанско, което той винаги настояваше да плати, въпреки всичките ни усилия да уредим ние сметката. Той не говореше много, но изглежда се наслаждаваше на закачките и настроението на нашата оживена групичка. Той беше на 47 — повечето от нас бяха поне четвърт век по-млади от него".

Снимка: Getty Images

И тогава се появи Манди Смит - с времето много я обикнах. Често я придружаваше по-голямата ѝ сестра, Никола, само на 16 по това време, но предположих, че са по-големи, защото изглеждаха на около 20. С тях идваше и майка им Патси, тогава на 37 години - беше най-жизнената от всички нас. Не подозирах колко малка е Манди. Тя стана душата на компанията. Манди беше тази, която избираше ресторантите, в които се хранихме, клубовете, в които ходехме. Всички я обожавахме. Бях с Бил в нощта, когато я срещна за първи път. Отидохме заедно като приятели на наградите "Daily Mirror" за рок и поп постижения в "Lyceum on the Strand". Уайман беше там, за да приеме награда в за приноса на неговия приятел, великия блус музикант Алексис Корнър, който почина предишния месец. Но погледът му много пъти се отклоняваше към две блондинки на дансинга - Манди и сестра й Никола. В този момент Манди беше само на 13".

Джоунс признава, че по онова време не ѝ е хрумвало дали този бляскав, превъзходен, кръг от приятели на различна възраст, не е нарочно събран от Бил с причина? "С годините си дадох сметка, че е било така. Ние сме служили, за да се прикрие "аферата" му с Манди. С други думи да сме параван на връзката между 48-годишен мъж и 14-годишно момиче", разказва още Джоунс.

Случвало се едно и също: техен приятел от мъжки пол отивал с колата до дома на Манди в Северен Лондон, за да я вземе и да я заведе в града за техните вечеринки. В края на вечерта все ставало така, че повечето се разотивали с таксита, а Бил и Манди оставали сами.

Издаването на най-новия албум на Стоунс, "Hackney Diamonds", през следващата седмица, се счита за изключително важно събитие в музикалната индустрия. Приносът на Уайман с бас китара, на 86-годишна възраст, в песента "Live By The Sword" - първата му работа с бившите му колеги, откакто напусна групата през 1993 г. - е приветствано като брилянтно завръщане от своеобразно изгнание.

"Защо всички се радват на това завръщане на блудния син на рока, като знаем какво направи?! Тогава, през 1984 г., нямах представа, че Манди е толкова млада. Всички мислехме, че е на около 19 или 20 години", обяснява още писателката.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Historic Pictures (@historic_imagery)

Аргументът, че "всичко това е било твърде отдавна" и че Манди сама си е била най-големият си враг заради това, че е "диво дете", не е е достатъчен. Извършени са поне няколко престъпления срещу Манди. Насилникът й трябва да бъде съден. Или може би рок звездите са последните велики недосегаеми. От друга страна, може би е време да си понесат отговорността, защото това, което се случи с Манди, не е просто престъпление, а дълбоко зло. Да ограбиш невинността на дете е акт на изключително циничност, твърди още Джоунс.

По онова време Манди се е преместила от общинския апартамент на майка си в Северен Лондон в апартамента на Бил на "Кингс Роуд" в Челси. Не подозирали, че тя е все още е ученичка, и че той я е отписал от нейното държавно училище и я е записал в частно школо, на една ръка разстояние от дома му.

"Може би никога нямаше да разберем истинската й възраст, ако Бил не беше организирал парти в "Thierry's", ресторант точно под неговия апартамент, за нейния рожден ден. Събрахме се всички, включително майката и сестрата на Манди. На нейната гигантска торта имаше една единствена свещ. Ръс подвикна: "Голяма да пораснеш, Манди! На колко ставаш днес?". "На 15", отвърна тя. Дотогава тя и Уайман се срещаха от две години. Как реагирахме? Бяхме шокирани. И се уплашихме. Повечето от нас се страхуваха, че сме направили нещо нередно, само защото знаехме за това. Избягахме. Приятелският кръг се разпадна. Знаехме, че е грешно, но не направихме нищо по въпроса. Не посмяхме. Никога дори не сме го обсъждали, просто тръгнахме по различни пътища. Сега знам, че дори да бяхме казали на някого или да бяхме съобщили за Бил на полицията, нищо нямаше да излезе. Нямаше да ни послушат. Манди със сигурност -не. Тя изглеждаше блажено щастлива в деня на сватбата си с Бил през 1989 г. Оттогава се тревожа за нея. Мисля, че винаги ще го правя", казва тя. 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Rolling Stones Data (@stonesdata)

Британският закон е ясен: ако лице на възраст над 18 години участва в сексуална активност с лице под 16 години, той или тя може да бъде обвинен в престъпление, което може да доведе до присъда от 14 години лишаване от свобода.

Манди никога не е повдигала обвинения. Нито майка й, нито баща ѝ, който не живееше с тях.

"Вече знам, че полицията може да даде ход на разследването, даже ако жертвата откаже да повдигне обвинение. Те не се нуждаят от нейното съгласие. Бил се ожени за Манди, когато тя беше на 18 години. Никакъв брачен пръстен обаче не може да заличи престъплението му. Той настоява в автобиографията си, че тя е била "жена", когато са се запознали. Това не е вярно, а и тя е била дете, не е знаела какво става, не е можела и да казва "не", смята още Джоунс.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @celebrity_wedding_photos

Всъщност през 2013 г., години след края на брака, Бил разкри пред медиите, че е взел нещата в свои ръце и е отишъл в полицията и пред прокурор, и е казал: "Искате ли да говорите с мен?", отвърнали му "не".

В интервюта оттогава той описва цялата история като емоционална и специална, резултат на "криза на средната възраст".

С колегите от Стоунс

Снимка: Getty Images

"Бях бясна, когато прочетох какви ги е дрънкал. Размина му се. "Колкото по-възрастен е насилникът, толкова по-сериозно е вероятно да бъде наказанието", каза съдия от Върховния съд, когото веднъж попитах за това. Някои го защитаваха, защото смятаха, че майката на Манди й е дала разрешение да прави секс с Бил. Но юристите казват, че това не зависи от родителите ти - да решават дали можеш да нарушиш закона. Независимо дали се радват детето им да стане сексуално активно, все още е незаконно всеки да има какъвто и да е вид сексуален контакт с лице под 16-годишна възраст. В Обединеното кралство няма давностен срок за сексуални престъпления. Чудя се дали Бил трепери за това, че всеки момент може и да му се случи да го привикат",

казва Лесли-Ан и уточнява, че е наясно, че такива хора, преживели насилие като деца, често потискат травматичните спомени. Понякога не са в състояние да обсъдят случилото се с тях години след това. Те може дори да не осъзнаят докато не достигнат средна възраст или по-късно, че са били подложени на емоционална или сексуална манипулация, пише "Дейли Мейл".

"Едва много по-късно разбрах, че Манди е пример за класическа вина на жертва на насилие. Тя беше влюбена в него, а не беше "малка секс изкусителка", както сама разказа след години", коментира още Джоунс. Уайман разказа през 2019 година, че отчита за грешка брака с Манди, защото тогава той бил на 52, а тя почти тийнейджър, и имала нужда да поживее, да види това-онова от живота. 

След катастрофалния си двугодишен брак с Бил, Манди се омъжва за родения в Белгия бивш защитник на "Бирмингам Сити" и "Спърс" Пат Ван Ден Хауве през 1993 г., когато тя на 23. Разделят се след две години.

По-късно тя се сгодява за модел на име Иън Мосби, от когото има син Макс. Живее в Манчестър и беше намерила Бог - работи с жертви на насилие чрез Римокатолическата църква.

Сега Манди е на 53. Преди години спря да говори за Бил Уайман. През 2010 г. в интервю за "Mail" Смит призова възрастта за съгласие в Обединеното кралство да бъде повишена от 16 на 18, като каза: "Хората ще намерят това за странно, че го казвам именно аз. Но мисля, че знам за какво говоря. Все още си дете — дори и на 16. Никога не можеш да върнеш тази част от живота си, детството си. Никога". Коментира, че за първи път са правили любов с Бил, 8-9 месеца след като се запознали.

Тяхната връзка беше неморална и незаконна. Извършителят беше рок звезда от A-списъка - може би все още е. Милиони фенове на Stones по света продължават да настояват, че той не е направил нищо лошо, защото никога не е бил преследван, смята още Джоунс. Но нищо не е свършило, докато не свърши.

Бил Уайман със следващото си семейство - жена му Сюзан и дъщерите им

Снимка: Getty Images