С прожекция на продукцията "Анет" на френския режисьор Леос Каракс в Кан се откри 74-ото издание на Международния кинофестивал, предаде Франс прес.

Филмът на Каракс с Адъм Драйвър и Марион Котияр в главните роли е обрисуван като пламенна и страстна рок опера и освен в Кан днес се появява и във френските киносалони. По повод премиерата Драйвър сподели, че да се завърне на кинофестивала е за него голямо вълнение и същевременно облекчение, въпреки че Ковид-19 е все още тук. Той сподели и, че както обикновено при появата на първите надписи на филма, той ще напусне прожекцията, защото не обича да се гледа на големия екран. После ще се върне, когато филмът свърши, точно преди светлините в залата да се запалят, и останалите зрители ще си мислят, че той е бил през цялото време вътре.

Адъм Драйвър и Марион Котияр

Снимка: AP/БТА

Изненадващ гост на първия фестивален ден беше испанският режисьор Педро Алмодовар, печелил Златната палма на два пъти. Той премина по червения килим този път, без да има филм на феста, а само защото е негов голям почитател. Пред журналисти Алмодовар сподели, че завръщането на кинофестивала в Кан е завръщане на цялото кино, визирайки периода на застой в киното заради пандемията.

По червения килим премина и председателят на журито в официалната селекция на феста Спайк Лий. Той носеше черна шапка и крещящо розов костюм и очила с рамки в същия цвят, съобщава сайтът Индиуайър. Сайтът Нюзмагазин допълва, че всичко това е било съчетано със спортни обувки.

За общата снимка на журито на червения килим пък певицата Милен Фармер бе заложила на дълга и тясна червена рокля.

С ослепително жълта рокля по червения килим премина и британската кинодива Хелън Мирън, съобщава сайтът Индиуайър.

Преди преминаването по червения килим журито даде обичайната си пресконференция и Спайк Лий използва повода, за да разкритикува политиката на руския президент Путин, на бразилския президент Болсонаро, да се обяви срещу расовата и половата дискриминация, срещу хомофобията, предаде Франс прес.

Журито на фестивала в Кан - председателят Спайк Лий е с розовия костюм

Снимка: AP/БТА

Преди самото преминаване по червения килим имаше и няколко специализирани фотосесии, за които главните действащи лица бяха в по-неформално облекло. Първата беше на членовете на журито, като на нея се открои френската музикална дива Милен Фармер отново с червена рокля. Тя сподели, че когато са й предложили да бъде част от журито на феста, тя веднага се е съгласила, защото това е нещо невероятно. За разлика от Спайк Лий и други членове на журито, тя заяви, че запазва за себе си мненията си и отправя послания чрез песните си.

На другата фотосесия Джоди Фостър, която получи почетна Златна палма за цялостно творчество, позира с почти ученическа униформа - бяла блуза с яка и тъмна сякаш гимназиална пола.

Джоди Фостър вляво и Александра Хедисън позират за фотографи при пристигането на премиерата на филма „Анет“ и церемонията по откриването на фестивала в Кан

Снимка: AP/БТА

За третата фотосесия позира екипът на "Анет", като Марион Котияр се открои с черна блуза без ръкави и бяла плетеница от букви на предната й част.

За голямата награда на феста се борят общо 24 филма. Сред режисьорите, представящи продукциите си в официалната селеkция, са Пол Верховен, Уес Андерсън, Франсоа Озон, Шон Пен, Аскар Фархади, Жак Одиар, Кирил Серебренников, Шон Бейкър, Нани Морети и др. Четири режисьорки също участват в надпреварата и това са Илдико Енеди, Жюлия Дюкурно, Катрин Корсини и Мия Хансен-Льов.

Българският филм "Жените не плачат" на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен поглед. Продукцията е с участието на актрисата Мария Бакалова.