Има готвене, разбира се, и то какво - от класата на "Мишлен", диамантът сред отличията за най-добри ресторанти в света.

Вижте снимки >>


Ако очаквате сладникава история и романтични искри сред иноксовите плотове в петзвездната кухня, вероятно се бъркате с голяма част от кулинарните филми, които сме гледали. Тук ще видите един арогантен, самовлюбен, обсебен Брадли Купър (шеф-готвачът Адам Джоунс), който те пронизва със стоманения си син поглед на "Американски снайперист" (ах, тези очи). Сякаш ей сега ще развърти ножа, защото си имал неблагоразумието да прегориш (силно казано) мидите.

"Повелителят на кухнята" е филм за човешката психика и за отношенията между хората. Накратко: съставките в него са голям успех, наркотици, алкохол, жени, провал, 1 000 000 изчистени стриди и една единствена цел - трета звезда "Мишлен".

Гениалният Адам, сравняван с Люк Скайуокър, е толкова жесток и луд в стремежа си да я получи (а дали не е Дарт Вейдър), че на моменти ти става жал за всички около него, сред които и чаровната му помощничка Сиена Милър. Но именно те са липсващата съставка за неговата (и тяхна) "Мишлен".

Едно от най-трудните неща е човек да преглътне егото си и филмът е точно за това - личностното израстване, което е част от пътя напред. Тук е моментът да вмъкна и невероятната Ема Томпсън, която играе психиатърката на Адам. Британската й харизма съвсем пасва на лентата, чието действие се развива в Лондон.

И няколко думи за храната - в този филм тя е изкуство, зад което стои много, много работа, стрес и разочарования. Вероятно ще ви изненадам, но Брадли готви всички ястия във филма. Първо, от малък помагал на баба си в кухнята, второ - като студент си изкарвал парите като помощник-готвач, и трето - вече има опит с кулинарния сериал "Поверително от кухнята", където е в образа на талантливия готвач Джак Бурдейн.

В "Повелителят на кухнята" обаче сякаш липсват страст и размах (секс също), но да не забравяме, че сценарият е на Стивън Найт, който блести с "минималистичния" Locke и оставя да поработи и въображението на зрителя.

Режисьорът Джон Уелс е "окастрил" типичния за Холивуд край и по деликатно-мъдър начин ни поднася "десерта". Филмът свършва точно навреме, преди вкусната хапка (играта на Брадли Купър) да стане кисела като евтин хамбургер. За разкош може да се насладите на Ума Търман и блаженството по лицето й, когато се храни - точно за този кулинарен оргазъм говори Адам.

"Повелителят на кухнята" вече е в кината.