За първи път артистът, роден в Хавай, получава най-престижната награда Грами за албум.

Вижте снимки >>

Марс получи също Грами за песен на годината и за запис на годината, отбелязва АФП.

Рапърът Джей-Зи не получи нито една от наградите Грами в осемте категории, в които бе номиниран и реши да не пее на церемонията, посочва Ройтерс.

Британският поп певец Ед Шийран получи две награди Грами - за най добър албум с поп вокал за албума "Divide" и за най-добро изпълнение на поп соло за "Shape of You".

26-годишният Шийран, който не присъства на церемонията в Ню Йорк, бе номиниран за най-добър албум с поп вокал заедно с Лейди Гага, рок групата Колдплей и Кеша.
Той бе сред фаворитите в тези две категории, но отпадна от основните, отбелязва АФП.

Бруно Марс бе удостоен с Грами за най-добро изпълнение на R&B, за най-добър албум и за най-добра песен в този жанр.

Кендрик Ламар получи Грами за най-добра рап песен, най-добро рап изпълнение и най-добро музикално видео.

Грами в категорията най-добър албум с инструментален джаз получи Били Чайлдс за "Rebirth", а Сесил Маклорин Салвант - за най-добър албум с вокален джаз за "Dreams and Daggers".

Канадската певица Алесия Кара получи награда Грами в категорията най-добър нов артист, наричана "откритие на годината", на церемонията в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк тази вечер.

21-годишната Алесия Кара се състезаваше за Грами за най-добър нов артист с поп певицата Джулия Майкълс и рапърите Халид и Узи Верт.

"Още като дете фантазирах под душа как получавам Грами", каза певицата след обявяването на наградата. "Има невероятни артисти, които правят невероятна музика и имат нужда да получат признание, но не го получават заради състезанието за популярност и заради мрачни сметки. Това е много жалко и затова искам да насърча всички да подкрепят истинската музика и истинските артисти, защото всички трябва да имат равни шансове", каза Алесия Кара.

Тя пише сама песните си, с които иска да помага на младите хора да намерят мястото си, отбелязва АФП. Кара бе номинирана и в категорията за най-добра песен на годината за "1-800-273-8255", което е националният телефонен номер в САЩ за помощ за превенция на самоубийства, посочва ДПА.

Легендарният канадски певец и поет Ленард Коен не получи приживе нито веднъж награда Грами, но снощи бе удостоен посмъртно с Грами в категорията за най-добро рок изпълнение за песента "You Want it Darker", в която пее, че е готов да умре, предаде Франс прес.

Албумът със същото заглавие бе издаден три седмици преди смъртта на Ленард Коен, който напусна този свят на 82 години, през 2016 г. в Лос Анджелис, напомня АФП.

Кари Фишър също бе удостоена посмъртно с "Грами" за аудиокнигата "Дневниците на принцесата".

Филмът "Ла Ла Ленд" получи две награди Грами на церемонията тази вечер в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк за саундтрака на композитора Джъстин Хурвиц, предаде Асошиейтед прес.

Хурвиц стана лауреат на два Оскара миналия февруари за музиката на "Ла Ла Ленд" и за песента "Градът на звездите", напомня АП.

Близо половин век след създаването й легендарната германска група за електронна музика Крафтверк получи за първи път Грами в категорията най-добър албум с денс и електронна музика за диска "3-D The Catalogue". Албумът е звукозапис, придружен с документален филм за серия концерти в едни от най-прочутите музеи в света - "Тейт модърн" в Лондон и Музея на модерното изкуство (МоМА) н Ню Йорк.

Грами в категорията най-добро класическо инструментално соло изпълнение получи 26-годишният руския пианист Даниил Трифонов за цикъла "Трансцедентни етюди" на Ференц Лист, предаде ТАСС.