Черният уестърън "Силата на кучето" се очаква да завърши печелившата си серия в неделя, когато американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще раздаде наградите "Оскар", но и историята за единствения чуващ член в семейство "CODA: Дете на глухи родители" е близо до отличието за най-добър филм, считат букмейкърите.

Първата лента грабна няколко трофеи през този награден сезон, включително тези за най-добър филм и за най-добър режисьор за Джейн Кемпиън на Британската академия за кино и телевизия.

Продукцията има 12 номинации за "Оскар", като Кемпиън е претендент в категорията за най-добър режисьор, а звездата на филма Бенедикт Къмбърбач - за най-добър актьор в главна роля.

"CODA: Дете на глухи родители" пък триумфира с най-високите отличия на Гилдията на продуцентите и Гилдията на актьорите в САЩ.

"Ако ни бяхте попитали преди седмица, "Силата на кучето" щеше в голяма степен да бъде фаворит за победа... но при такъв успех на "CODA: Дете на глухи родители" на наградите на американската Гилдия на продуцентите миналия уикенд... много играчи се хвърлиха на "CODA: Дете на глухи родители", казва пред Ройтерс Алекс Апати от букмейкърската компания "Ladbrokes". "В началото на месеца коефициентите на залаганията бяха 12/1, а сега вече са 11/10."

"Силата на кучето"

Снимка: Официален плакат на филма / Netflix

Той добавя, че в последните четири години наградата "Оскар" за най-добър филм печели вторият по ред фаворит.

При букмейкъра "Paddy Power" коефициентите за залагане са 8/11 за "Силата на кучето", следван от "CODA: Дете на глухи родители" с 11/10.

Джейн Кемпиън е първата жена, която два пъти е номинирана за най-добър режисьор за "Оскар" и е фаворит за отличието, след като вече получи доста награди за работата си.

Коефициентите на залагане при "Ladbrokes" за нея са 1/25, а при "Paddy Power" - 1/40.

"CODA: Дете на глухи родители"

Снимка: Официален плакат на филма / Vendôme Pictures

Уил Смит е фаворит за наградата "Оскар" за най-добър актьор в главна роля за участието си в "Методът Уилямс". Той се превъплъщава в бащата на тенисистките Серена и Винъс Уилямс.

Коефициентите на залагане са 1/8 за него, което му дава огромна преднина, казва Апати. "Най-накрая изглежда, че ще дойде времето на Уил Смит."

По-малка яснота има около категорията за най-добра актриса в главна роля. Номинирани са Никол Кидман, Оливия Колман, Пенелопе Крус, Джесика Частейн и Кристен Стюарт, предава БТА.

"(Тази категория) вероятно ще бъде най-оспорваната," смята Апати. Частейн води с коефициент 8/11.

Японският филм "Карай моята кола" се смята за фаворит при чуждестранните игрални филми.

Уил Смит

Снимка: Getty Images