Две от най-големите американски телевизии - CNN и Fox News, се разделят с двама от най-популярните си водещи. Дон Лемън вече няма да е водещ в CNN, a Тъкър Карлсън слиза от екрана на Fox News. 

Новината за Лемън съобщи самият той в Twitter, като според публикацията е бил уведомен от агента си, че е отстранен от CNN след 17 г. работа в телевизията. Той споделя разочарованието си, че не е бил уведомен лично за това и че по никакъв начин не му е бил направен дори намек, че предстои.

"След 17 години в CNN бих си помислил, че някой от ръководството ще има благоприличието да ми каже директно", пише Лемън. Той все пак благодари на колегите си, които нарича "най-талантливите журналисти", за съвместната им работа.

"Дон завинаги ще бъде част от семейството на CNN и ние му благодарим за приноса му през последните 17 години. Пожелаваме му успех и ще го подкрепяме в бъдещите му начинания", се казва в изявление в Twitter в официалния профил на медията. 

Новината идва, след като Variety публикува материал по-рано този месец относно обвиненията, че Лемън е малтретирал свои колежки по време на кариерата си там. По-рано тази година той се сблъска с негативна реакция заради широко критикувани коментари, които направи в ефир.

През февруари в "CNN This Morning" Лемън отбеляза, че кандидатът за президент на републиканците Ники Хейли, на 51, вече не е в "разцвета си". Коментарът му бе направен по време на обсъждане на предложение на Хейли кандидатите на възраст над 75 години да бъдат подложени на тестове за умствена компетентност. Според Лемън разцветът на силите за жените бил между 20 и 40 години. 

Що се касае до Тъкър Карлсън, новината за него съобщиха в кратко изявление от Fox News, посочвайки, че са се споразумели да се разделят без да дават повече подробности.

"Благодарим му за службата", казват от Fox, отбелязвайки, че последното предаване на Карлсън е било в петък. То ще се води на ротационен принцип от негови колеги, докато бъде намерен постоянен водещ. Новината идва седмица след като стана ясно, че американската телевизия ще плати 787,5 милиона долара на производителя на машини за гласуване Dominion ("Доминиън") по иск за клевета.

"Вашингтон поуст" отбелязва, че сумата възлиза на почти една пета от наличните парични средства на компанията майка Fox corp, което е значителен удар върху нейното финансово състояние, въпреки че не е ясно дали застраховката ще покрие част от отговорността на Fox.

Искът бе заведен от производителя на машини и софтуер за гласуване Dominion заради твърдения, че е помагала за фалшифициране на президентските избори през 2020 г. 

Извънсъдебното споразумение за уреждане на спора бе последвано от неохотно признание от страна на Fox News, че са сгрешили, като многократно са излъчвали неверни изявления, които са подкрепили също така неверните твърдения на президента Доналд Тръмп за изборни измами след изборите през 2020 г. Водещите и гостите на Fox News многократно бяха представяли Dominion като основен участник в заговор за подмяна на гласовете, за да се даде изборната победа на Джо Байдън, припомня още "Вашингтон поуст".

Тъкър Карлсън беше ключова фигура в огромното съдебно дело за клевета, освен това водещият имаше роля в съдебния спор: едно от 20-те предполагаеми клеветнически предавания на Fox, споменати в делото, идва от високо оцененото шоу на Карлсън. Той трябваше да бъде един от първите свидетели на Dominion, които да дадат показания на процеса, а личните му текстови съобщения станаха публични и отекнаха в цялата страна. Той нарича Тръмп "демонична сила", когото мрази "страстно".

Американското издание Politico описва Карлсън като най-големия глашатай на "тръмпизма". Отделно се счита, че е повлиял в някои от външнополитическите решения на Доналд Тръмп, докато беше президент, като например за иранската криза. Карлсън нарече и специалния прокурор Робърт Мълър "хлъзгав и нечестен", когато избухна скандалът с руското влияние върху Тръмп.