Американското дружество на композиторите, авторите и издателите съобщи, че д-р Дре ще получи първата награда "Икона на хип-хопа" на професионалната асоциация, съобщи Асошиейтед прес.

Тя ще му бъде връчена по случай 50-годишнината на хип-хопа на церемонията за музикалните награди "Ритъм енд соул" в четвъртък в Лос Анджелис.

"Новаторската ранна работа на д-р Дре положи основите на хип-хопа, какъвто го познаваме днес", каза Пол Уилямс, председател на съвета на директорите и президент на асоциацията. "Като поддръжник на някои от най-големите съвременни изпълнители и успешен предприемач, той промени културата на хип-хопа."

Отличието, което получава Д-р Дре, ще се връчва на членове на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите, чийто музикален принос е оказал "незаличимо влияние" върху изкуството и културата на хип-хопа.

Д-р Дре е седемкратен носител на награда "Грами". Продуцирал е хитове на Джей-Зи, Еминем, Снуп Дог, Гуен Стефани, Кендрик Ламар, Нас. Той спечели и награда "Еми" за миналогодишното шоу през почивката между полувремената на "Супербоул" с участието на Еминем, Мери Джей Блайдж, Снуп Дог, Ламар и Фифти Сент. През 2010 г. е удостоен с наградата на основателите на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите.

Плодовитият продуцент се появява на гангстерската рап сцена с Изи-И и Айс Кюб в групата N.W.A., която оставя значителна следа в хип-хоп културата и музикалната индустрия в края на 80-те години на миналия век. Тази година д-р Дре отпразнува 30-годишнината на дебютния си студиен албум "The Chronic".