Представители на 41 държави ще вземат участие в 66-ото издание на песенния конкурс Евровизия, който ще се проведе през май следващата година в италианския град Торино, обяви Европейския съюз за радио и телевизия, който е организатор на събитието.

Тридесет и девет от страните взеха участие тази година, а към тях през 2022 г. ще се присъединят Армения и Черна гора.

"Много сме щастливи, че повече от 40 страни отново ще участват в надпреварата," каза Мартин Остердал, изпълнителен директор на Евровизия. Той отбеляза, че специалисти на италианската телевизия РАИ "работят усилено, за да подготвят" грандиозно шоу, което се очаква да бъде гледано от почти 200 милиона души.

"Италия се гордее, че отново ще бъде домакин на музикалния форум след 31-годишна пауза!", заявиха Симона Марторели и Клаудио Фасуло от РАИ, която ще продуцира "Евровизия" 2022.

 Полуфиналите ще се проведат на 10 и 12 май, а финалът - на 14 май в зала "ПалаОлимпико".

Италия получи право да бъде домакин, след като тази година групата "Måneskin" стана победител в състезанието в Ротердам, припомня БТА. Според правилата следващото издание се провежда в родната страна на спечелилия.

Ботушът за трети път ще приеме на своя територия Евровизия. През 1965 г. конкурсът беше организиран в Неапол, а през 1991 г. - в Рим.