"Убиец от миналото се е развихрил в столицата", крещи вестникарче из улиците на Осло и размахва новия брой, в който има шокиращи разкрития за случай, по който работи полицията. Дали обаче убиецът е от миналото...

Норвежкият сериал "Времевите имигранти", зарадва почитателите на историята с втори сезон по HBO. В центъра на новите серии е Джак Изкормвача, а дали и как пътува той във времето е загадка. Още от първия сезон стана ясно, че хората, от времето на викингите, се прехвърлят в наши дни през портал в океана, но обикновено само в една посока - от миналото към бъдещето. Сега става ясно, че има Избрани, които могат да го правят в двете посоки - убиецът и топ полицайката Алфхилдр, която се занимава със случая. Тя е все така секси и мъжкарана накуп, която нарича нещата с истинските им имена. В ролята е финландската актриса Криста Косонен, която не разбирала и дума на норвежки и трябвало да научи езика за филма, както и изрази на старонорвежки и саами.

Дали престъпникът е пристигнал от миналото, за да вилнее в Осло, или от настоящето е отишъл през 1888 г. в Лондон, за да погубва проститутки в Уайтчапъл, и отново се е прибрал в норвежката столица, ще се чудят зрителите до края. Но в съвремието той е професор, който изнася лекции за пътешествията във времето, и е безмилостен по отношение на жертвите си. В ролята е Пол Кей, британски актьор, предимно комик, но има много психопатско излъчване ала Гари Олдман. 

Ларс и Алфхилдр

Снимка: HBO България

Алфхилдр има проблеми със съня, държи се като сомнамбул и се разхожда дори по бельо по улиците, без да го подозира, а колегата й Ларс, много способен детектив, ползва модерен наркотик под формата на капки за очи. Тогава му халюцинира и му се привижда скандинавското божество Один - като жена-джудже. Но като тандем Алфхилдр и Ларс са ненадминати умове. Николай Клив Брох дава плът и кръв на детектив Ларс. На Ларс ще му се наложи да се разправя с кандидат-зет от миналото - Стурла, от когото е бременна дъщеря му Ингрид, която е още твърде млада. Той е викинг, който е тв звезда - съобщава времето. Стурла заплашва с убийство Ингрид ако абортира. Актьорите играят като по учебник и чрез сериозното си отношение към всичко наоколо, често вадят и комичното. Особено по този начин то излиза при Алфхилдр.

Ларс защитава дъщеря си от Стурла

Снимка: HBO България

Има още една сюжетна линия - Тобаяс Сантелман е в ролята на "Русия викинг" Олаф Харалдсон, крал на Норвегия, по-късно канонизиран като Свети Олаф. Също пасажер от миналото, настанил се в 21 век. Той се научава със завидна бързина да шофира джип, прави си селфи и говори по мобилен телефон. Присъствието му има връзка с Алфхилдр.

Олаф бързо се ориентира в съвременния свят

Снимка: HBO България

С тази поредица като че ли норвежците се шегуват със своята политкоректност, придобила абсурдни размери и криворазбраната толерантност на обществото, довела до струпване на трудно съвместими култури. Там живеят и хора от миналото, запазвайки своя външен вид и лайфстайл, и съвсем модерни човеци. 

Пъстри са жителите на Осло

Снимка: HBO България

Филмът остроумно е съчетал криминалната история с автоиронията на съвременното общество и фантастичния елемент, който е много приятно поднесен. Метафорите също са очарователни. Саундтракът на тази така свежа сатира, е чудесен - началната мелодия е "Ain't No Love In the Heart of the City" на Боби Блънд. 

Исак Бен Джоузеф е ловец на престъпници от викторианската епоха, следва Джак до съвременния Осло и се представя като английски консултант

Снимка: HBO България