Джилиан Андерсън и Руфъс Сюъл участват в най-новия филм на Нетфликс Scoop, предаде Асошиейтед прес. Сюжетът е задкулисна драма за катастрофалното интервю, което принц Андрю даде през 2019 г. в отговор на обвиненията в сексуално насилие.

Руфъс Сюъл е в ролята на Андрю, а Джилиан Андерсън е журналистката Емили Мейтлис, която интервюира принца за предаването "Нюзнайт" (Newsnight) на Би Би Си.

Според актрисата "сложните" отношения между кралските особи и медиите се нуждаят от преоценка. "Независимо дали става въпрос за (принц) Хари и делата му срещу таблоидите и всички истини около това, които излязоха наяве, или за други аспекти, които стават все по-публични, вероятно е необходимо правилно преосмисляне", каза Андерсън пред Асошиейтед прес.

Scoop е базиран на книгата на Сам Макалистър.

В интервюто принц Андрю разказва за приятелството си с Джефри Епстийн и Гилейн Максуел, които са обвинени и осъдени за секс трафик. Принцът отрича всички обвинения, не успява да покаже съпричастност към експлоатираните млади жени и казва, че Епстийн "се е държал по неприличен начин", което се струва на много зрители като подценяване.

Първоначално Андрю смята, че интервюто е имало голям успех, но дни след излъчването на предаването той се "оттегля" от публичните си задължения и не се връща.

Джилиан Андерсън се гордее, че Scoop е история с "четири силни женски главни роли". Актьорският състав включва още Кийли Хоус като личната секретарка на принц Андрю - Аманда Търск, и Ромола Гарай като шефката "Нюзнайт" - Есме Рен, съобщава БТА.

Що се отнася до това какво може да научи дворецът от филма, Андерсън каза: "Ако това ни казва нещо, то е, че кралското семейство изобщо не трябва да дава интервюта". "Но всъщност мисля, че това, което е удивително и което се откроява, е значението на независимата журналистика, да се търси отговорност от властта и да се прави опит да се получи поне някакво подобие на истината", добави тя.