Според многобройни съобщения крал Чарлз е станал единствен бенефициент на богатството на кралица Елизабет II по силата на споразумение от 1993 г., според което не се плаща данък върху наследството при прехвърляне на активи от един владетел на друг. А състоянието на кралицата се оценява на близо 800 млн. долара.

Източник от двореца потвърди пред британския вестник DailyMail, че състоянието на покойната кралица е преминало директно "от монарх на монарх", защото това е бил най-"данъчно ефективният" начин за прехвърлянето му. В резултат на това нито едно от другите й деца, включително принцеса Ан и принц Едуард, няма да получат пари.

"Няма абсолютно никаква причина Андрю да очаква пари от имението на майка си", казва Кристофър Андерсън, автор на "Кралят", пред Fox News Digital. "Той е знаел твърде добре, че законодателството е било прието... за да се избегнат осакатяващите данъци върху наследството".

"Знаеше също, че когато Кралицата-майка почине, тя оставя цялото си състояние на дъщеря си - кралица Елизабет II по същата причина", посочва Андерсен. "Елизабет Боуз-Лайън също така е оставила конкретни инструкции за определени хора да наследят различни бижута и друга лична собственост, но всъщност те не са били задължителни - пълният контрол е оставал в ръцете на дъщеря ѝ Елизабет II."

Снимка: Getty Images

Според изданието Едуард и Ан получават стипендия от суверенния грант като работещи кралски особи. През 2019 г. обаче Андрю се оттегли от кралските задължения, след като се сблъска с обвинения в сексуално посегателство, които той продължава категорично да отрича, а преди смъртта си през 2022 г. Кралица Елизабет II премахна почетното му ръководство на различни благотворителни организации, известни като кралски патронажи, и му забрани да използва титлата "Негово кралско височество" в официална обстановка. Така на практика той се превърна в първият човек, на когото е отнет този статут - чест, която датира от Средновековието.

"Андрю е отчаян", твърди негов приятел. "Той е оставен напълно в неведение. Андрю е член на семейството, за Бога, и въпреки това не е имал представа, че това предстои. Разбрах, че е проверил и това е вярно. Всичко е станало "от монарх на монарх".

"Какво трябва да направи той? Да отиде с шапка в ръка при по-големия си брат, за да запази покрива над главата си?" - споделя още приятелят му. "Нещата вървят от зле към по-зле. Това е катастрофа."

"Нейно покойно величество е подкрепяла децата си и им е осигурила средства", казва още вътрешният източник.

Припомняме, че Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх в Англия, почина през септември 2022 г. на 96-годишна възраст, а синът й Чарлз, на 74 години, ще бъде коронясан на 6 май.

"Да, Андрю се намира в ужасно трудно финансово положение", каза Андерсен. "Но това е дилема, която той сам си е създал. Той беше напълно разстроен от аферата Епщайн. Поради това той не получава нито един от доходите от суверенната субсидия, които се полагат на работещи кралски особи. В миналото винаги можеше да разчита на мама да го спаси, когато се сблъска с парични проблеми, но тези дни явно са отминали."

"Кралят няма намерение да изостави напълно Андрю, но херцогът на Йорк определено ще трябва да промени начина си на живот и да затегне колана", добавя Андерсен.

"Добре осведомен" източник заяви пред изданието, че именно покойната кралица първоначално е предложила идеята 63-годишният Андрю да се премести във Фрогмор Котидж, бившата британска резиденция на херцога и херцогинята на Съсекс. Подразбира се, че кралицата е смятала, че кралската ложа, в която той живее, ще бъде по-подходящ дом за принца и принцесата на Уелс, както и за трите им деца. 

Принц Андрю и крал Чарлз, снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кинси Скофийлд, водещ на подкаста "To Di For Daily", заяви пред Fox News Digital, че се носят слухове за възможността Андрю да направи още едно интервю, тъй като кралят продължава да се ограничава.

"Равнището на правота на принц Андрю не спира да ме учудва, но това дава известна достоверност на разпространяваните истории, че Андрю иска да се премести в Америка и да започне отначало", обясни Шофийлд. "Това би могло да обясни и защо източниците твърдят, че той е в процес на опити да си осигури голямо интервю тук, в Щатите. За да изчисти името си? Или пък търси висока заплата?"

В отговор на изказването на източници, свързани с херцога на Йорк, кралският експерт Шанън Фелтън Спенс заяви пред Fox News Digital: "Мисля, че Андрю е забравил как работи монархията - или завещанията в този смисъл. Просто поредният запасняк, който пуска жалби, за да задържи името си в заглавията на вестниците."

По-рано бе съобщено, че Андрю се "съпротивлява" на желанието на краля да напусне кралската ложа и да се премести във Фрогмор Котидж. 

А иначе годишната издръжка на Андрю е в размер на близо 300 000 долара, които постепенно намаляват, съобщи The Telegraph. Приятели на херцога твърдят пред изданието, че това ще го затрудни да поддържа имота от 98 акра в Уиндзор. Основният източник на доходи е пенсията му от Кралския флот и "значително наследство" от покойните му родители.

Пред The Sun, пък източник заяви, че Андрю е "категоричен", че ще остане в Роял Лодж. Според изданието все още не е приел предложението да се премести.

Всичко около него е противоречиво. Все пак не бива да забравяме, че скандалният херцог бе обвинен за сексуално посегателство, което през 2022 г. бе отхвърлено в съда. След това Андрю направи значително дарение на благотворителната организация на обвинителката си и заяви, че никога не е искал да я злепоставя.