Във Варна в рамките на фестивала "Златна роза" българската екшън-комедия -"Екшън" ще се срещне за първи път с широката публика. Това е една сатира на кино индустрията и най-вече на едноименния жанр, който се снима на конвейер у нас.

Заглавието е игра на думи между филмите, с които сюжетът се шегува, изразът "голям екшън" и командата за начало на снимки. В изпълнената с обрати комедия, историята се върти около трима приятели от детинство, които опитват да се доберат до американската звезда Джон Келър (събирателен образ на актьори от типа на Жан Клод Ван Дам, Силвестър Стаолун и Чък Норис), за да връчат в ръцете му свой собствен сценарий за продължение на култовия филм от 90-те "Турбо ченгето".

Звездата на въпросния Джон Келър вече е позалязла, дотолкова че снима модерна научно-фантастична версия на "Винету" в София. Момчетата се забъркват в серия от неочаквани ситуации, пълни с гангстери от три континента и обрати на всяка крачка. Разнородният и пъстър актьорски състав включва имена като Пламен Димов, Петър Петров, Милко Йовчев, Джонас Толкингтън, Тери Рандал, Реймънд Стиърс, Юта Такенада, Александър Койнов, Дий Юн, Азуса Йонеока, Юлиан Малинов, Цветомир Ангелов, Теодор Папазов, София Бобчева и Яна Маринова.

Специално участие има и Васил Кожухаров, най-известният глас в България, човекът озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те. Неговият дублаж добавя доза реализъм в една от най-емблематичните екшън сцени на филма, възстановка на "Турбо ченгето", която видео маниаците ще оценят по достойнство.

"Екшън" е режисьорският дебют на Радослав Илиев ("Студената война") и първи самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов ("Под прикритие"), а оператор е Борислав Пенчев, който от години работи в канадската кино индустрия и е в камера департамента на сериали като Prison Break, The Flash , Arrow, Legends of Tomorrow, Once Upon a Time, Minority Report и Supernatural.

Премиерата на "ЕКШЪН" в рамките на фестивала "Златна роза" е на 3 октомври (четвъртък) от 18:00, а филмът излиза на екран в края на януари.

Очаквайте интервюто с Тео Чепилов и Радослав Илиев в Dir.bg!