Истинската история на домакинята от Уайли, Тексас, Кенди Монтгомъри, която е обвинена в бруталното убийство с брадва на приятелката си Бети Гор през 1980 г. радва почитателите на трилъритe. Събитието по действителен случай е проследено седем епизода в мини сериала на HBO Max. Някои от епизодите вече са качени в стрийминг платформата на Warner Bros. Discovery, а останалите ще се добавят веднъж седмично до края на май.

Сценарият, дело на Дейвид Е. Кели ("Големите малки лъжи" и "Отмяната" на HBO), е базиран, както беше споменато, на истински криминален случай от 80-те години в Америка.

Всички семейства във филма и общността са ревностни християни, методисти

Снимка: HBO Max/ WBD

На 13 юни 1980 г. Кенди Монтгомъри, домакиня и майка от предградие на Северен Тексас, оставя двете си деца и тяхно приятелче в църквата, взема ги за уроци по плуване и след това ги води да гледат "Империята отвръща на удара". По някое време същата сутрин тя убива Бети Гор, майката на приятелчето на децата й, като я удря с брадва 41 пъти в сервизното помещение на дома на семейство Гор. Това убийство и окончателното оправдаване на Монтгомъри (тя твърди, че е било самозащита, а журито го приема за вярно) вдъхновяват сериала, повече от 40 години след случилото се.

Лесли Линка Глатер, режисьор на "Любов и смърт", се разплаква, след финалната сцена.

"Плакала ли съм някога досега на снимачната площадка? Никога", споделя тя. "Това вероятно беше едно от най-разстройващите неща, които някога съм снимала, защото беше истинско, защото беше отблизо и лично. Това бяха само две жени, две домакини в една стая. Две домакини влизат в това сервизно помещение, но от него излиза само Монтгомъри. И макар че повечето от нас искат да си кажат, че убийците са различни от останалите, жена като Монтгомъри - толкова представителна, толкова женствена - осуетява това отъждествяване". 

Снимка: HBO Max/ WBD

Дейвид Е. Кели, продуцент и сценарист на сериала, я допълва: "Може би най-страшното нещо е, че чудовищата могат да се крият във всички нас, дори в хората, които обичаме и на които се доверяваме".

Снимка: HBO Max/ WBD

Снимка: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO