На специална церемония, провела се в театър "Самюъл Голдуин" в Бевърли хилс, актьорите Риз Ахмед и Алисън Уилямс обявиха тазгодишните претенденти, които ще премерят сили във водещите категории на надпреварата за престижните статуетки на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, познати още като наградите „Оскар".

Десет продукции ще се съревновават за голямото отличие, което ще определи кой е най-добрият филм, излязъл на голям екран през изминалата година. В списъка с претендентите за него (по азбучен ред на английски) попадат "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник", "Жените говорят" и "Всичко навсякъде наведнъж", съчетаващ елементи на абсурдистка комедия, научна фантастика, екшън с бойни изкуства, фентъзи, води с общо единадесет номинации, сред които за най-добра актриса - Мишел Йео, за актьор в поддържаща роля - Ки Хи Куан и за двамата режисьори Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан.

Ако миналата година "Оскар"-ите бяха доминирани от стрийминг платформите - "CODA: Дете на глухи родители" на Apple TV+ спечели приза за най-добър филм, а Netflix получи 27 номинации, тази година повечето топ претенденти са продукции, които след две пандемични години привлякоха зрителите в киносалоните.

Сега най-големите шансове на Netflix са в други категории - за най-добър анимационен филм за "Пинокио на Гийермо дел Торо" и с германското предложение за най-добър международен филм "На Западния фронт нищо ново".

Остин Бътлър, Колин Фарел, Брендън Фрейзър, Пол Мескал и Бил Наи ще се състезават помежду си за приза, който ще посочи най-добрия актьор в главна роля.

Остин Бътлър е с номинация за превъплъщението си в продукцията "Елвис“, в която пресъздава образа на Краля на рокендрола, Колин Фарел - за "Баншите от Инишерин", Брендън Фрейзър - за "Китът", Пол Мескал - за "След слънце", и Бил Наи за "Да живееш" ("Living").

Остин Бътлър

Снимка: Getty Images

Кейт Бланшет, Ана де Армас, Андреа Райсборо, Мишел Уилямс и Мишел Йео ще се съревновават за признанието най-добра актриса във водеща роля.

Кейт Бланшет е с номинация за изпълнението си в "Тар" ("Лидия Тар"), Ана де Армас - за "Блондинка", в който влиза в обувките на Мерелин Монро, Андреа Райсборо - за "Лесли", Мишел Уилямс - за "Семейство Фейбълман" и Мишел Йео - за "Всичко навсякъде наведнъж".

Кейт Бланшет

Снимка: Getty Images

Претендентите в категорията за най-добър режисьор са Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж", Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", Тод Фийлд за "Тар" ("Лидия Тар") и Рубен Йостлунд за "Идиотският триъгълник".

Брендън Глийсън, Брайън Тайри Хенри, Джуд Хърш, Бари Киогън и Ки Хи Куан са номинирани за приза, който ще посочи най-добрия актьор в поддържаща роля.

Брендън Глийсън е с номинация за изпълнението си в "Баншите от Инишерин", Брайън Тайри Хенри - за "Да започнеш отначало" ("Causeaway"), Джуд Хърш - за "Семейство Фейбълман", Бари Киогън - за "Баншите от Инишерин", и Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) - за "Всичко навсякъде наведнъж".

Брендън Глийсън

Снимка: Getty Images

Анджела Басет, Хонг Чау, Кери Кондън, Джейми Лий Къртис и Стефани Хсу са номинирани за "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля.

Анджела Басет е с номинация за играта си в "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау - за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Инишерин" и Джейми Лий Къртис и Стефани Хсу - за "Всичко навсякъде наведнъж".

Анджела Басет

Снимка: Getty Images

В категорията за оригинален сценарий са номинирани "Всичко навсякъде наведнъж", "Баншите от Инишерин", "Семейство Фейбълман", "Тар" и "Идиотският триъгълник", а за адаптиран - "На Западния фронт нищо ново", "Вади ножовете 2", "Да живееш", "Топ Гън: Маверик" и "Жените говорят".

С номинации за оригинална музика са германският композитор Фолкер Бертелман, известен с псевдонима Хаушка, за "На Западния фронт нищо ново", Джъстин Хъруиц за "Вавилон", Картър Бъруел за "Баншите от Инишерин", експерименталната група "Son Lux" за "Всичко навсякъде наведнъж" и Джон Уилямс за "Семейство Фейбълман".

Уилямс, който отдавна си сътрудничи със Стивън Спилбърг, подобри собствения си рекорд за най-много номинации за "Оскар" за жив човек. Това е 53-а номинация за известния филмов композитор. С повече - 59, е само легендарният Уолт Дисни.

В категорията за песен от филм са номинирани "Applause" от "Кажи го като жена", "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик", "Lift Me Up" от "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Naatu Naatu" от индийския епос "RRR'" и "This Is a Life" от "Всичко навсякъде наведнъж".

Приза за най-добър анимационен филм ще си оспорват "Пинокио на Гийермо дел Торо", "Марсел: Раковината с обувки", "Котаракът в чизми: Последното желание", "Морското чудовище" и "Мей Червената панда".

В категорията за най-добър документален филм са номинирани "Всичко, което диша", "Цялата красота и кръвопролитие", "Огнена любов", "Къща от трески" (A House Made of Splinters) и "Навални".

Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 95-и път на церемония в своя дом "Dolby Theatre" в Лос Анджелис на 12 март, предава БТА. Водещ на бляскавата церемония, която ще събере на едно място едни от най-големите звезди на седмото изкуство, ще бъде комикът Джими Кимъл.