Научно-техническият комитет, който консултира италианските власти относно антикоронавирусните мерки, даде зелена светлина за провеждането на тазгодишното издание на фестивала в Сан Ремо без публика и при строги противоепидемиологични мерки, съобщава сайтът "Лего"

Комитетът одобри протокола, изготвен от телевизия РАИ, която излъчва фестивала, и от творческия директор на феста Амадеус, които го представиха по-рано тази седмица.

Съгласно одобрения протокол правилата за феста в условията на коронакризата ще са "железни". Публика няма да има. Ще се носят маски и ръкавици, освен по време на изпълненията, ще се мери редовно температурата, ще се дезинфекцира всяко кътче на театър "Аристон", където се провежда фестът.

Ще бъдат дезинфекцирани дори цветята за участниците във фестивала. Входовете и изходите ще бъдат различни, ще бъдат осигурени еднопосочни коридори за придвижване. В театъра освен участниците в програмата и техните екипи ще има само фотографи. Журналистите, отразяващи събитието, ще са в две други сгради в града. Правила за социална дистанция ще има за оркестъра и за хористите на фестивала. На сцената пък ще трябва да има най-много до 10 изпълнители по едно и също време.

Така че де факто фестивалът може да стартира в първата седмица на март. Ще има пет фестивални вечери, всяка една по около 300 минути, които ще се излъчват на живо по телевизията и в интернет платформата на РАИ. След което ще се провежда и над едночасово следфестивално шоу.

Голямата награда ще бъде връчена на 6 март. Претендентите за нея са 26. На 5 март пък ще бъде определен победителят в категорията за млади изпълнители. На 4 март ще се състои конкурсът за най-добри кавъри на италиански шлагери, като тогава освен 26-те участници в надпреварата на феста ще участват и други италиански изпълнителни.

След края на фестивала, на 7 март отново в театър "Аристон" ще се проведе неделното шоу на телевизия РАИ "Доменика ин", в което по традиция участват всички изпълнители, явили се на фестивала Сан Ремо.

За голямата награда на феста гласуват четири журита - демоскопско, което ползва специално приложение и което е съставено от музикални експерти и фенове, журито на телевизионните зрители гласуващо чрез телевот, журито на журналистите, отразяващи фестивала, журито на фестивалния оркестър и хор.

Водещ на феста ще е творческият му директор Амадеус. На сцената на театър "Аристон" ще се появят и редица знаменитости, като се очаква сред тях да са популярният италиански водещ Фиорело, както и моделът Наоми Кембъл.

Очаква се зоната около театъра да бъде обявена за червена, няма да има дефилиране по червен килим и струпване на фенове. Изпълнителите ще бъдат в хотели, където епидемиологичните мерки ще се спазват стриктно. Предвиждат се и редовни тестове за диагностициране на коронавируса за всички участници.