Филмът "Дюн" на режисьора Дени Вилньов оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, като донесе приходи от 40,1 милиона долара в първия уикенд от излизането си едновременно по кината и в стрийминг платформа HBO Max, съобщи БТА.

Зрителският интерес към дългоочаквания римейк по едноименния роман на Франк Хърбърт надмина предварителните очаквания. Прогнозираните първоначални приходи в САЩ и Канада бяха между 30 и 35 милиона долара.

Световната премиера на "Дюн" беше на кинофестивала във Венеция през септември. Критиците похвалиха продукцията, чийто бюджет е около 165 милиона щатски долара, за изключителни визуални ефекти.

Във филма на "Уорнър брос" участват Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем, Джейсън Момоа и други.

Снимка: Warner Bros

В глобален мащаб приходите от "Дюн" възлизат на повече от 220 милиона долара. Този уикенд продукцията тръгна и в киносалоните в Китай.

Второ място в бокс-офиса на Северна Америка заема хорърът "Хелоуин убива" на режисьора Дейвид Гордън Грийн с участието на Джейми Лий Къртис с приходи от 14,5 милиона щатски долара. Продукцията беше начело миналата седмица, като постъпленията надхвърлиха 50 милиона щатски долара.

Третата позиция е за "Смъртта може да почака" - 25-ят филм от поредица за Джеймс Бонд, в чиято роля за последен път е Даниъл Крейг. Продадените билети за филма в киносалоните в САЩ и Канада за изминалия уикенд са на стойност 11,9 милиона щатски долара.

В първата петица на бокс-офис класацията на Северна Америка се нареждат също "Венъм 2: Време е за Карнидж" с постъпления от 9,1 милиона щатски долара и анимацията "Бъгнатият Рон", донесла 7,3 милиона щатски долара.