За краткия си живот Ейми Уайнхаус се превърна в музикална легенда, но проблемният й личен живот често беше обект на интензивно наблюдение в пресата.

Връзката й с Блейк Фийлдър-Сивил беше таблоиден фураж и беше преследвана от фотографи, когато бе най-уязвима.

Режисьорката на новия филм за Уайнхаус - Сам Тейлър-Джонсън, казва, че "папараците и пристрастеността" са злодеите във филма, а не нейният бивш съпруг.

Филмът Back to Black проследява пътя на Уайнхаус от уверен тийнейджър от северен Лондон до международна мегазвезда.

Мариса Абела, която се появи с роля в блокбастъра "Барби", играе Уайнхаус. Актьорът от Skins и This Is England Джак О'Конъл пък влиза в ролята на Филдър-Сивил.

Тейлър-Джонсън, която също режисира биографичния филм за Джон Ленън Nowhere Boy от 2009 г., казва, че е искала да се срещне с Фийлдър-Сивил преди снимките, но не е успяла.

Източник: Форум Филм България

"Трябваше да разберем защо Ейми се влюби в него, така че не ставаше въпрос за създаване на едноизмерен злодей", казва тя. "Трябваше да се влюбим в него, за да разберем защо тя написа един от най-великите албуми за тяхната любов. От гледна точка на Блейк, не беше моето място да давам присъда на някой, който очевидно е бил зависим, както и на двамата, че имат тази интензивна, макар и токсична, любовна афера."

Тейлър-Джонсън и Абела може и да не са срещали бившия съпруг на Ейми Уайнхаус, но са се срещали с други членове на семейството на певицата.

Режисьорката посетила родителите на Уайнхаус преди началото на продукцията "от уважение", тъй като прави филм за дъщеря им. Тя обаче е категорична, че те не са участвали в създаването на Back to Black и не могат да кажат "какво мога и какво не мога да направя".

Източник: Форум Филм България

Въпреки това семейството посетило снимачната площадка и се срещнали с Абела, докато тя била в образа на Ейми. Актрисата казва: "За мен беше изключително важно да се отнасям с уважение и да осъзнавам чувствителността на този момент."

Биографичният филм за Уайнхаус не се приема с охота и нетърпение от всички, тъй като според някои той се пуска твърде скоро след след смъртта на певицата от алкохолно отравяне през 2011 г. Тя беше само на 27 години.

Източник: Форум Филм България

Отзивите все още не са публикувани, но след пускането на трейлъра на Back to Black, някои потребители на социалните медии се оплакаха, че Абела не изглежда или не звучи достатъчно като покойната певица.

Актрисата е взимала уроци по пеене преди снимките. "Това, което беше важно за мен, беше, че музиката беше средството, с което Ейми искаше да разкаже своята история. Ако пеете по някакъв начин, който прилича на стила на пеене на Ейми, тогава можете да разкажете всяка история, както тя би искала да я разкаже. Бях толкова развълнувана от идеята да играя и да се свържа с момичето Ейми, а след това с певицата Ейми. Жената преди иконата", споделя младата актриса.

Тейлър-Джонсън казва, че за нея е било важно да избере някой, "който няма да имитира Ейми".

Източник: Форум Филм България

"Имаше много брилянтни имитатори и хора, които приличаха на нея или звучаха като нея. Но Мариса влезе като себе си, тя беше единствената в процеса на прослушване, която не се опита да изглежда като нея по никакъв начин, обеци, очна линия или нещо", споделя режисьорката.

Медийното преследване на Ейми Уайнхаус е една от основните теми на филма, като папараци строят къмпинг пред дома й и я тормозят на улицата.

Една сцена показва как тя пада пред аптека и фотографи се спускат, за да направят най-добрата снимка, без да й помагат да стане.

Източник: Форум Филм България

Това може да са драматизирани събития, но отношението към звездата от медиите е добре документирано.

Поглеждайки назад към статии, написани за певицата, докато тя беше в пика на пристрастяването си, е неудобно да се четат.

"Дори обилен грим не може да скрие шокиращото състояние на кожата на Ейми Уайнхаус", пише в една статия.

В друга се чете: "Става дума за нещо, когато pin-up момичето, татуирано на ръката ви, изглежда по-добре от вас."

Getty Images

На стотиците папарашки снимки певицата също видимо е разстроена и неразположена.

"Надявам се, че Ейми ще се гордее със себе си"

Но времената промениха ли се? И дали медийното отношение към Уайнхаус и други звезди като Бритни Спиърс ще се случи и сега?

И Абела, и Тейлър-Джонсън искат филмът им да покаже какъв невероятен музикант е била Уайнхаус и хората да напуснат кината и да слушат нейните песни.

"Мисля, че тя би почувствала, че някак сме й подарили нейната музика отново в различна светлина. Надяваме се, че ще се гордее с това и с нас", казва режисьорката.