Римейкът на антивоенната класика "На Западния фронт нищо ново" получи 14 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Екипът създал "На Западния фронт нищо ново"

Снимка: Getty Images

С по 10 номинации за отличията, смятани за британския еквивалент на наградите "Оскар", са черната комедия "Баншите от Инишерин" и "Всичко навсякъде наведнъж" - разказ за борбата на една обикновена жена срещу злото в паралелни вселени, съчетаващ елементи на комедия на абсурда, научна фантастика, екшън с бойни изкуства и фентъзи.

Следват биографичните филми "Елвис" с 9 номинации и "Лидия Тар" с 5.

Снимка: АР/БТА

Петте продукции - "На Западния фронт нищо ново", "Баншите от Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Елвис" и "Лидия Тар" са номинирани в категорията за най-добър филм.

Сред претендентите за БАФТА в актьорските категории са Кейт Бланшет, Ема Томпсън, Колин Фарел, Мишел Йео, Еди Редмейн, Вайола Дейвис.

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на церемония в Кралската фестивална зала на центъра "Саутбанк" в Лондон на 19 февруари. Водещ на шоуто, на което ще се раздават отличията, ще бъде Ричард Грант.

Тази година общо 45 филма са номинирани във всичките категории за отличията на Британската академия за кино и телевизия.

В режисьорската категория Едвард Бергер, създателят на филма с най-много номинации "На Западния фронт нищо ново", ще си оспорва приза с Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", Пак Чан-Ук за "Решение за напускане", дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж", Тод Фийлд за "Лидия Тар" и Джина Принс-Байтууд за "Жената воин".

Тази година 11 жени режисьори ще се съревновават за награди БАФТА в различните категории, сред които за документални и анимационни филми. Във водещата режисьорска категория е номинарана само една жена - Джина Принс-Байтууд. Прави впечатление, че извън надпреварата остава Стивън Спилбърг, който жъне успехи в настоящия награден сезон с филма си "Семейство Фейбълман", както и Джеймс Камерън, заснел най-касовия филм на 2022 г. "Аватар: Природата на водата".

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Инишерин", Джейми Лий Къртис за "Всичко навсякъде наведнъж", Доли де Леон за "Идиотският триъгълник" и Кери Мълиган за "Нейната дума".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Брендън Глийсън за "Баншите от Инишерин", Бари Киогън за "Баншите от Инишерин", Ки Хи Куан (известен и като Джонатан Ки Куан) за "Всичко навсякъде наведнъж", Албрехт Шуч за "На Западния фронт нищо ново", Еди Редмейн за "Добрата сестра" и Майкъл Уорд за "Империя на светлината".

Във всички актьорски категории номинираните от етнически малцинства са 40 процента.