Лимитираният сериал "Шпионин сред приятели" вече е наличен във видеотеката на HBO Max. Историята е базирана на бестселъра на Бен Макинтайър, включен в престижната класацията на "New York Times".

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Поредицата от шест епизода драматизира истинската история на Никълъс Елиът (Деймиън Люис) и Ким Филби (Гай Пиърс), двама британски шпиони и приятели за цял живот. Филби е най-известният британски дезертьор и съветски двоен агент в историята. Една история за интимно двуличие, за лоялност, доверие и предателство. Дълбоко личното предателство на Филби, разкрито в разгара на Студената война, довежда до разтрогването на отношенията между британското и американското разузнаване.

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Главните роли в криминалната история са поверени на носителя на "Златен глобус" и "Еми", Деймиън Луис ("Братя по оръжие", "Милиарди" на HBO) и носителя на награда "Еми" Гай Пиърс ("Мер от Ийсттаун"). Сериалът е продуциран в Обединеното кралство в сътрудничество между "Sony Pictures Television", "ITV Studios" и "Veritas Entertainment Group". Деймиън Люис е изпълнителен продуцент, чрез продуцентската си компания "Ginger Biscuit Entertainment". Епизодите са заснети в Лондон и Румъния, като последните снимки са през пролетта на 2022 г. Локации в Букурещ пресъздават сцени от Бейрут, Москва, Виена и Берлин.

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Деймиън Люис е Никълъс Елиът

Много уважаван офицер от разузнаването, известен със своето остроумие и проницателен ум. Животът му може да бъде съсипан от откритието, че най-близкият му приятел от 23 години, Ким Филби, го е предавал през цялото време. Отказът му това да го срине е доказателство за силата на характера му.

Гай Пиърс е Ким Филби

Най-известният предател на Англия, вербуван от руското разузнаване, за да проникне в МИ6 - нещо, което той успява да прави в продължение на тридесет години (1933-63), благодарение на харизмата си. Човек, воден както от егото, така и от идеологията - докато не бъде разкрит, той е обожаван и почитан от приятелите, които реално предава.

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Анна Максуел Мартин е Лили Томас

Дебрифър за вътрешната служба за сигурност, MИ5. Жената идваща от работническата класа от северна Англия, плува в свои води в света на тайните и клубовете и обкръжението на Елиът и Филби.

Ейдриън Едмъндсън (Пактът) е Холис

Генерален директор на MИ5 и агент от старата школа, за чиито игри ще разберем повече с течение на епизодите.

Стивън Кункен ("Милиарди"," Историята на прислужницата") е Джеймс Ънгълтън

Поет, ентусиаст, англофил и изгряваща звезда на ЦРУ. Той е яростен враг на комунизма, чиято интелектуална суета и снобизъм осигуряват слабостите, които Филби използва за целите си.

Карел Роден (чешкият сериал на HBO "Терапия") е Сергей

Руски полковник от КГБ, който е много добър в това, което прави. Той е руският еквивалент на Лили по отношение на работата си. Помага на Филби да бъде пренасочен в Москва, след като бяга от Бейрут.

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Допълнителният актьорски състав включва Луси Акхърст като съпругата на Никълъс Елиът - Елизабет Елиът, Никълъс Роу като сър Антъни Блънт - бивш офицер от контраразузнаването на МИ5, Гершуин Юсташ младши като лекаря Робърт, Луси Ръсел като MИ5 агент Джейн Симор, Дженифър Марсала като ЦРУ агент Айрис, Стивън Елдър като Тим Милн.

Снимка: HBO / Sony Pictures Television

Александър Кери е създател и изпълнителен продуцент на "Шпионин сред приятели", заедно с Патрик Спенс, Ник Мърфи и "Ginger Biscuit Entertainment" на Деймиън Луис. Лимитираният сериал е режисиран от носителя на награда BAFTA Ник Мърфи ("Спаси ме", "Коледна песен") и продуциран от носителката на награда BAFTA Криси Скинс ("Последното кралство"). Б