Холивудската филмова класика "Отнесени от вихъра" отпадна от стрийминг платформата HBO Max, тъй като бил счетен за раситстки в условията на продължаващи масови протести срещу полицейското насилие срещу афроамериканци в САЩ.

Дългата почти 4 часа лента от 1939 година е считана от някои учени като най-амбициозното и ефикасно оръжие на южняшкия ревизионизъм. Според тях той представя Юга и робството на чернокожите в една много романтична светлина. Прислужниците в къщите на заможните бели господари са доволни от съдбата си и са третирани като обикновени служители.

Според противниците на кинотворбата, тази интерпретация на един от най-мрачните периоди в американската история, е дело на много добре организирани движения в щатите от Конфедерацията, целящи да представят Юга по възможно най-добрия начин.

От HBO Max коментираха решението си по следния начин:

"Отнесени от вихъра" е продукт на своята епоха и описва расистките предразсъдъци, които били често срещани в американското общество. Да оставим филма в каталога си, без никакви обяснения и без да осъдим подобно излагане на фактите, би било безотговорно от наша страна", казаха техните представители.

Платформата се е наела отново да включи кинотворбата онлайн, но със съответния обяснителен материал, пише БТА.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos