"Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор", който вече събра най-много зрители зад Океана, се хареса и на българската кинопублика, сочат обобщените данни от киносалоните у нас. Приключенската история, родена от въображението на Джоан Роулинг, която е трета по ред, започнала от Рио де Жанейро и стигнала до Берлин през 20-те години на миналия век, е гледана от 15 978 зрители и има 196 616 лева приходи от билетите им.

На второ място в топ 10 е анимацията "Лошите момчета", също премиера от миналия уикенд, създадена по комиксите на Ерън Блейби. Преосмислянето на престъпните умения от Вълка, Змията, Акулата и Пиранята в нещо по-добро е гледано от вече 16 260 зрители и има 156 579 лева приходи за трите дни в кината.

Трети по ред е "Соник: Филмът 2", който две седмици оглавяваше зрителския интерес у нас. Забъркването на поредица от каши от познатият син таралеж, докато стане отново желаният супер-герой е гледано от вече 90637 зрители и има 862 222 лева приходи от тях за трите седмици в кината.

Четвръти е българският "В сърцето на машината", който е сред най-гледаните филми вече месец. Историята на група затворници в цех на металургичния комбинат "Кремиковци" през 70-те години на миналия век е видяна вече от 69 519 зрители и има 735 496 лева приходи.

В средата на списъка е "Изгубеният град" със Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм в главните роли. Търсенето на древна цивилизация на вулканичен остров от двамата главни герои, подкрепено от ексцентричен милиардер, е гледано от 51 345 зрители и има 546 110 лева приходи за месец в кината.

Шесто място сред заема "Мей червената панда". Анимацията за тийнейджърка, която в резултат на емоциите си се преобразява в гигантската мечка, е вече месец и половина в кината и е гледана от 76 217 зрители и 721 552 лева приходи от билетите им.

На седмо място е друг български филм - "Жълт олеандър" на режисьора Лъчезар Аврамов и сценариста Димитър Стоянович. Черната комедия за политик, в чиято вила умира бившия италиански премиер, е втора седмица в кината и е гледана от 20 011 зрители и има 211 999 лева.

На осма позиция откриваме "Морбиус", спин-оф от поредицата "Спайдър-мен" по комиксите на Гил Кейн и Рой Томас. Случващото се с доктор Морбиус след като се превръща във вампир е трета седмица на екраните у нас и има 26 660 зрители и 299 650 лева приходи.

Предпоследен е "Батман" на режисьора Мат Рийвс с Робърт Патинсън в главната роля. Познатият герой и борбата му с престъпността в Готъм Сити е по екраните у нас вече почти два месеца и е гледана от 83 577 зрители и има 949 091 лева приходи от билетите.

Десето място е за "Пътешественикът: С гласа на Петър Байков", създаден по теологичната творба "Пътешественикът от този свят до онзи" от 17-ти век на Джон Бъниан, предава БТА. Българо-американската анимация за приключенията на Християн по пътя към тайнственото царство е с вече 3 927 зрители и има 36 568 лева приходи от билетите им за двете седмици в кината.

Миналият уикенд в киносалоните у нас са влезли общо 60 022 зрители, като половината от тях са гледали първите два филма в класацията. Миналата година по същото време в кината са били 29 641 души, като половината са гледали тогава "Голата истина за група "Жигули".