Били Айлиш стана част от знаменитостите, които търсят начини как с действията си да повлияят на опазването на околната среда.

За целта тя публикува план за устойчивост за предстоящия си албум, с който цели да сведе до минимум въздействието му върху природата, съобщи Би Би Си.

Виниловите копия ще бъдат пресовани на рециклиран или екологичен винил, а всички опаковки ще бъдат изработени от рециклирани материали, обеща певицата.

Звездата потвърди, че третият ѝ поред студиен албум Hit Me Hard And Soft ще бъде издаден на 17 май, без предварителни сингли, за да могат феновете да го чуят "наведнъж", пише БТА.

Ейлиш ще използва и необработено мастило на растителна основа, както и дисперсионен лак на водна основа. Вместо от термосвиваемо фолио, кориците на албума й ще бъдат 100% рециклирани и за многократна употреба.

Снимки на Били Айлиш>>>

Този ход идва на фона на продължаващия бум в продажбите на винили, като само във Великобритания през миналата година са продадени 5,9 милиона броя.

Айлиш ще издаде общо осем винилови варианта на Hit Me Hard And Soft. Обложката и списъкът с песни обаче ще останат едни и същи при всеки вариант, което ще потисне търсенето на многократни покупки.

Стандартният черен вариант ще бъде изработен от 100% рециклиран черен винил. Останалите седем цветни издания ще бъдат изработени от Eco-mix или BioVinyl.

Eco-mix е създаден чрез рециклиране на изрезки от други албуми, без значение какъв цвят е използван. Процесът означава, че всяка плоча ще бъде уникална.

Цветовете на единичните LP плочи ще бъдат изработени с помощта на BioVinyl - при който петролът, използван за производството на поливинилхлорид, се заменя с рециклирано готварско олио.

BioVinyl спомага за намаляване на въглеродните емисии с 90% в сравнение със стандартните LP плочи, като същевременно запазва същото качество на звука.

Освен това Айлиш ще пусне и касетки от рециклирани материали, а сувенирите за турнето ѝ ще бъдат създадени от остатъци от складови наличности, органичен или рециклиран полиестер или памук и нетоксични багрила.

22-годишната певица сподели пред "Билборд", че се надява и други изпълнители да "възприемат същите практики и в крайна сметка те да станат стандарт - това наистина е толкова просто!"