Не съм сигурна дали хората достатъчно добре осъзнават какво означават осем години.

Някои от децата, родени след април 2011 г., когато първият епизод на "Игра на тронове" дебютира по HBO в САЩ - вече са втори клас. Тези дечица са и първото поколение, което не помни какъв беше животът преди съкращението "GoT" да завладее света и да обсеби съзнанието дори на онези, които преди това се кълняха, че "не гледат телевизия"...

Осем години по-късно същите хора продължават да се кръстят, че не "гледат телевизия", но вече са дарили стотици часове зрителско време на стрийминг платформите. Впрочем за изграждането на здрав мост между телевизията и интернет стрийминга трябва да благодарим в голяма степен именно на "Game of Thrones", който накара милиони зрители да се абонират за HBO GO.

Но какво си спомняме наистина от времената преди драконите да се издигнат в небето над Вестерос по-реални от всякога? Как живеехме без почти бялата коса на Денерис и непрестанния въпрос дали Джон Сноу ще стане Владетел на Трона?

Снимка: БТА

Кога престанахме да се шокираме от инцеста между брат и сестра, кога претръпнахме при неочакваната, нежелана и необяснима смърт на десетки любими герои?

И изобщо как сме спали в леглата, без да имаме завивки с вълк (аз имам и завивка, и калъф за възглавница, и ключодържател, че и две-три тениски за разкош)...

А как се поздравяваха някога хората, преди да се научат да казват "Валар Моргулис" на валериански?

Днес, осем пролети по-късно, "Всички трябва да умрат" вече е толкова масов поздрав, колкото и "добър ден", а онези, които не са гледали нито един епизод на "Игра на тронове", са точно толкова малко, колкото и онези, които не използват интернет.

Твърди като валерианска стомана, груби като езика на дотраките, жестоки като Церсей, редки като триоки врани, онези, които нямат представа що е то "GoT", така и не успяха да проумеят как може да се обсъждат някакви си там герои в продължение на петнадесет минути.

"По-добре си говорете за турски сериали", посъветва вчера компанията единственият от нея, който не следи интригата, след като му надухме главата с хипотези кой ще седне на Трона.

Не, няма да са турски сериали. И може би няма да са никакви други сериали - или поне със сигурност няма да е фентъзи. И без това на този свят все още не е измислено друго толкова яко фентъзи. Няма друга подобна история, която с еднакъв успех да увлича както тийнейджъри, така и зрели хора, както мъже, така и жени, както хора с основно образование, така и сериозни учени.

Да, феновете ще се нуждаем от малко повече време да осмислим всичко в сериала, с който живеехме. Преди да търсим заместител, ще се наложи пак да претеглим добрите и лошите страни на сценария, да потръпнем отново пред страхотните декори на разрушението, да помислим дали беше добра идея Тронът да бъде изпепелен.

И най-вече да осмислим шока, че това наистина е Краят.

Снимка: HBO/AP/БТА

А иначе винаги ще има такива, които вярват, че Тирион наистина заслужаваше да царува - макар и в трети сезон изобщо да не беше сигурно, че той ще оживее. Ще има и други, които дълго ще бършат очите си след смъртта на Денерис. Трети пък никога няма да се съгласят с поредното изселване на Джон Сноу в Нощния страж.

Колкото до разрушението - все пак историята е показала, че единствено от руините може да се роди демокрацията. А щом и в "Игра на тронове" стигнаха до този извод, значи и за нашия реален свят има надежда.

Преди седмица милиони хора се включиха в петиция, подписана онлайн, с която призоваха да бъде пренаписан сценария на осми сезон. Всъщност според мен те подсъзнателно просто копнеят да получат още една доза от наркотика "GoT".

Снимка: HBO

Ще си я получат догодина, но под формата на предистория (спин-оф), която вероятно ще бъде наречена "Кървава луна". Действието ще се развива 5000 години преди Нед Старк да бъде обезглавен - тоест преди 1 сезон на "Игра на тронове". Известно е вече, ще в новата поредица ще участва актрисата Наоми Уотс, че снимките вече започнаха в Белфаст, че основни герои ще бъдат Децата на гората...

Но за масовия зрител също така е очевидно и че няма как да бъде същото, че няма как предисторията да надмине истинската история. Че GoT е явление на времето си, на нашата технологична епоха, че е мания, сравнима единствено с "Междузвездни войни". Че изживяването няма как да се повтори.

Затова и днес, след края на сагата, завиждам на всички, които не са гледали нито един епизод на "Игра на тронове". Те все още имат шанс да изживеят приятните мигове, които ще ни липсват.

А за нас остава само да въздъхнем: "Може и да беше "сапунка", но каква "сапунка" само беше!".

Снимка: HBO