Остава по-малко от месец до връчването за 92-ри път на най-престижните награди за кино в света, а именно - нощта на Оскарите. Вече знаем кои са филмите, актьорите и режисьорите, които влизат в оспорваната надпревара, но въпросът сега е дали наистина тази надпревара ще е така оспорвана, или е по-скоро с предизвестен край.

С цел да се информираме, поразсъждаваме и да се потопим напълно в света на киното до бляскавата церемония, всяка седмица ще ви представяме какви са връзките, възможностите и "залозите" в четирите най-ключови категории на Оскарите - за най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър филм и най-добър режисьор. Разбира се, вие ще имате своята важна роля в този процес, като всеки път ще се допитваме до вашето мнение кой е най-достоен за престижната награда тази година.

Преди да започне истинският екшън, драма, комедия или трагикомедия, който както желае, да гледа този филм, ви предлагаме да си припомним заедно кои са номинираните в четирите ключови категории за 2020 г.

Номинирани в категория "Най-добър актьор" са: Антонио Бандерас за "Болка и величие", Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Адам Драйвър за "Брачна история", Хоакин Финикс за "Жокера" и Джонатан Прайс за "Двамата папи".

Снимка: AP/БТА

За приза "Най-добра актриса" ще се борят Синтия Ериво за "Хариет", Скарлет Йохансон за "Брачна история", Сирша Ронан за "Малки жени", Чарлийз Терон за "Бомба със закъснител" и Рене Зелуегър за "Джуди".

Снимка: AP/БТА

Най-добър филм ще се избира между "Пълно ускорение", "Ирландецът", "Джоджо Заека", "Жокера", "Малки жени", "Брачна история", "1917", "Имало едно време в Холивуд", "Паразит".

Снимка: AP/БТА

А "Най-добър режисьор" тази година ще е някой от следните мъже, тъй като нито една жена, за 87-и път, не получи номинация за работата си зад камера. Претендентите в тази категория са: Мартин Скорсезе за "Ирландецът", Тод Филипс за "Жокера", Сам Мендес за "1917", Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" и Пон Джун-хо за "Паразит".

Снимка: AP/БТА