Израел се класира на финала на 68-ото издание на един от най-популярните песенни конкурси в света - "Евровизия", на фона на антиизраелски протести на мястото на събитието - шведския град Малмьо.

Телевизионните зрители пратиха напред 20-годишната представителка на Израел Еден Голан и нейната песен "Ураган".

Организаторите бяха поискали от Израел да промени текста на песента, с която се кандидатира, чието оригинално заглавие бе October Rain ("Октомврийски дъжд"), алюзия с нападението на радикалната палестинска групировка "Хамас" от 7 октомври миналата година, при което бяха убити близо 1200 израелци, а над 250 - отвлечени. Това нападение предизвика настъплението на Израел в ивицата Газа.

Заглавието на песента в крайна сметка бе променено на "Ураган" и на израелската изпълнителка бе разрешено да остане в надпреварата.

Вчера шведската климатична активистка Грета Тунберг се включи в многохилядния пропалестински протест срещу участието на Израел в "Евровизия", предадоха Ройтерс и БТА.

Голан бе поздравена от израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Вие не само представяте Израел на "Евровизия" по горд и впечатляващ начин, но и се конкурирате успешно с грозната вълна от антисемитизъм", заяви министър-председателят.

Тази година конкурсът се провежда в зала "Малмьо Арена", чийто капацитет за концерти е 15 500 зрители.

Напред продължава и швейцарският изпълнител Немо, който се смята за фаворит за първото място с песента си "Кодът" (The Code), както и Йост Клайн от Нидерландия - с игривата му поп-рап песен Europapa, и групата "Готе" от Норвегия с парчето във фолклорен стил Ulveham.

От втория полуфинал за утрешната вечер се класираха и Гърция, Австрия, Армения, Латвия, Грузия и Естония. На финала ще бъдат още домакинът Швеция, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург, Великобритания, Кипър, Финландия, Франция, Словения, Хърватия, Италия, Португалия, Сърбия, Испания и Украйна.

Тази година България не участва в песенния конкурс "Евровизия".