Малко преди юбилея вдовицата на британския музикант Йоко Оно организира в Сентръл Парк в Ню Йорк група от 2000 негови поклонници, които изписаха с телата си огромен знак на мира в памет на бившия член на "Бийтълс".

Вижте знака за мир >>

Днес Оно е в столицата на Исландия Рейкявик, където както всяка година ще бъде пуснато осветлението на Кулата на мира "Imagine". Мемориалът от бял мрамор в памет на Ленън беше издигнат на 9 октомври 2007 година. Той ще бъде осветен и ще прожектира силен лъч светлина в небето до 8 декември - датата на убийството на музиканта в Ню Йорк през 1980 година.

Ленън е рок музикант, певец, поет, композитор, художник и писател. Той бе сред основателите на легендарната ливърпулска група "Бийтълс", пише БТА. След разпада на бандата той започна самостоятелна кариера.

Освен с музикалната си дейност, Ленън стана известен и като политически активист. Своите възгледи той изразяваше както в песните си, така и в публичните си изяви. Той проповядваше идеите за равенство и братство между хората, за мир и човешки права. Това го направи кумир на хипитата и една от най-влиятелните обществени личности в десетилетието от 1960 до 1970 година.

През 1980 година Ленън бе застрелян от човек, на когото дал автограф. Повечето от композициите на "Бийтълс" бяха създадени в съавторство на Джон Ленън и Пол Макартни. Дискографията на бандата включва 13 официални студийни албума и 211 песни.