Кевин Костнър получи награда "Златен глобус" преди седмици, която е пета в кариерата му и втора за негово превъплъщение в телевизионна продукция. Призът обаче е първото признание за телевизионната поредица "Йелоустоун", която се излъчва в САЩ от лятото на 2018 г. Холивудският актьор бе номиниран и награден за образа на Джон Дътън в сериала. Миналата година актьорският състав на поредицата бе номиниран от Гилдията на актьорите, но не бе отличен.

В края на 2022 г. поредицата вече бе най-популярната в кабелната телевизионна мрежа в САЩ, но критиката упорито я игнорираше, както отбеляза "Atlantic".

В средата на ноември миналата година епосът на "Paramount", вече в петия си сезон, достигна 12,1 млн. зрители и така постави рекорд по популярност в седмицата на излъчване. "Йелоустоун" се излъчва по кабелна мрежа, а не в ефира на големите телевизии като CBS, NBc или ABC. Епизодът беше излъчен от няколко оператора.

Краят на четвърти сезон привлече над 11 млн. зрители, и то извън стрийминг платформите, което не бе постигано от 2010 г. от поредици като "Игра на тронове" и "Живите мъртви". Шестият сезон на фентъзи епоса на НВО регистрира тогава 10,61 млн. зрители през първата си седмица на екран. Зомби апокалипситът на АМС достигна рекордните 14,1 млн. зрители на епизод с петия си сезон.

Неоуестърнът на "Paramount" е история за битката за едно фамилно наследство и за социалните и икономически промени в планините на щата Монтана и аудиторията му значително се различава от публиката на популярните лидери в зрителския интерес "Игра на тронове" и "Живите мъртви".

Снимка: АР/БТА

Сериалът се появява на екран през 2018 г., но е замислен от Тейлър Шеридан още през 2013 г. Актьорът, познат с ролите си в "Синове на анархията", "Вероника Марс" , "Уокър, "Тексаски рейнджър", сменя позицията си в киноиндустрията и се насочва към създаването на историите. Той е автор на сценария на "Сикарио" на Дени Вилньов, представен в Кан през 2015 г.

Първоначално към проекта "Йелоустоун" на Шеридан, който "Парамаунт" приема след отказа на НВО, се присъединяват няколко продуценти, сред които и компанията на Харви Уайнстийн. След скандалните разкрития за сексуални посегателства, още преди съдебните дела и осъдителните присъди срещу някога могъщия продуцент, "Paramount" се отказва от сътрудничеството си с неговата компания по "Йелоустоун".

Холивудският актьор Кевин Костнър е привлечен за водещата роля на патриарха на семейството Джон Дътън, собственик на най-голямото ранчо в щата Монтана. Първоначално сериалът се излъчва само по кабелната телевизионна мрежа в САЩ, през 2020 г. се сключени договори за разпространението му в две стрийминг платформи в САЩ.

Снимка: АР/БТА

Оценката на критиката за първите епизоди от неоуестърна е смесена, по-скоро хладна. Сайтът "Rotten Tomatoes" отчита 56 на сто одобрение за първия сезон и отбелязва, че "Йелоустоун" е прекалено мелодраматичен, за да бъде приеман сериозно и намалява въздействието от изпълненията на талантливите актьори и красивия пейзаж, които представя. В деня на излъчване на последния епизод от първи сезон, "Paramount" обявява, че ще има втори сезон. Интересът на публиката се покачва постепенно, оценките им също. Вторият сезон вече е с 89 на сто одобрение в "Rotten Tomatoes". Премиерата на сезон три привлича 7,6 милиона зрители пред телевизионните екрани, а дебютите на сезони четири и пет - по над 12 милиона души.

Междувременно Шеридан се договаря с "Парамаунт" за осем поредици и методично създава вселената "Йелоустоун" със спинофите "1883", "1923" , "Бас Рийвс" и "6666", предава БТА. Актьори от ранга на Кели Райли, Том Ханкс, Сам Елиът, Хелън Мирън, Харисън Форд, Били Боб Торнтън, Денис Куейд си партнират в поредиците с находки на кастинга като Изабел Мей, Фейт Хил и други.

"Кралят на Тълса", част от пакетния договор на Шеридан с "Парамаунт", излиза на екран в средата на ноември със Силвестър Сталуон в главната роля - дебютът му в телевизионна продукция.

Снимка: АР/БТА

Вселената "Йелоустоун" дава тласък на икономиката на щата Монтана, установи изследване на университета на Монтана, съобщи преди дни Ен Би Си. На интереса към поредицата се дължи ръст от 730 милиона долара приходи. Заради сериала през 2021 г. в щата са дошли 2,1 милиона туристи, установила анкета на авторите на екипа за бизнес и икономически изследвания и от института за изследвания в областта на туризма към университета.

Над 10 200 нови работни места са създадени в щата заради повишения интерес вследствие на сериала.

"Йелоустоун" е заснет основно в Дарби, Хамилтън, Мисула и Битъррут Вали.

Киното е икономически двигател за туризма и сериалът "Йелоустоун" показа способността на Монтана като част от имиджа на американския Запад да привлича посетители към щата, каза Мелиса Уедъл, директор на Института за изследвания в областта на туризма в университета на Монтана.

"Всичко от услуги в областта на храненето, хотели, компании за отдаване под наем и транспротни услуги до високи технологии и занаяти като електротехници и дърводелци, се облагодетелства от активността на филмовата индустрия в района", каза Тод О'Хеър, президент и изпълнителен директор на Търговската камара на щата Монтана.

Снимка: АР/БТА

Сериалът повлия и модните тенденции в определени райони и сред някои социални групи в САЩ. Конфекция и аксесоари, вдъхновени от уестърна, набират популярност в градската среда, макар да се свързват повече с екипировката на ездачите и каубоите - шапки, ботуши, дънкови ризи.

"Хората искат да изглеждат и да живеят като Дътън", каза неотдавна пред "Wallstreet Journal" Джил Мартин, съоснователка на сайта Shop the Scenes, който продава на почитателите на телевизионни сериали автентични продукти, свързани с поредиците.