Асоциацията на лосанджелиските кинокритици и Дружеството на бостънските кинокритици обявиха носителите на годишните си награди, съобщи сайтът Deadline.

Филмовите критици от Лос Анджелис поделиха приза за най-добър филм между две продукции - екшън приключението "Всичко навсякъде наведнъж", чиято главна героиня се оказва последната надежда за спасяването на мултивселената, и "Лидия Тар" за известната диригентка и композиторка.

Въпреки че донякъде е изненадващ, изборът да се подели наградата между два филма не е прецедент. Това се е случвало четири пъти в историята на професионалната организация, учредена през 1975 г.

Сред филмите, отличени от Асоциацията на лосанджелиските критици, които впоследствие са печелили "Оскар" във водещата категорията, са "Паразит", "Лунна светлина", "Спотлайт", "Войната е опиат".

Миналата година лосанджелиските кинокритици присъдиха отличието за най-добър филм на японската лента "Карай колата ми", която получи четири номинации за "Оскар" и спечели трофея за най-добра международна продукция.

Снимка: Официален плакат на филма / Standard Film Company

Тази година организацията въведе полово неутрални отличия, присъждайки две за водещо изпълнение и две за поддържащо.

Призовете за най-добро водещо изпълнение отидоха при Кейт Бланшет за "Лидия Тар" и Бил Наи за "Да живееш", а за поддържащо - при Доли де Леон за "Идиотският триъгълник" и Джонатан Ке Куан за "Всичко навсякъде наведнъж".

Сттуетката за най-добър режисьор отиде при Тод Фийлд за "Лидия Тар". Фийлд спечели отличието и за най-добър сценарий.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена на "Цялата красота и кръвопролитие", а за най-добра анимация - на "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

Дружеството на бостънските кинокритици изненада наблюдателите, присъждайки отличието си за най-добър филм на "Завръщане в Сеул".

В категорията за най-добър англоезичен филм беше отличен "Баншите от Инишерин" на майстора на черната комедия Мартин Макдона, предава БТА.

Подобно на своите колеги от Лос Анджелис, кинокритиците от Бостън присъдиха режисьорския приз на Тод Фийлд за "Лидия Тар".

За най-добър актьор и актриса бяха обявени съответно Колин Фарел за "Баншите от Инишерин" и Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж".

В поддържащите актьорски категории бяха отличени Джонатан Ке Куан за "Всичко навсякъде наведнъж" и Кери Кондън за "Баншите от Инишерин".

Призът за най-добър документален филм спечели "Цялата красота и кръвопролитие", а за анимация - "Мей Червената панда".