Кинозалите са застрашени от дискретното оттегляне на американските студиа, съобщи вестник "Le Monde". Въпреки че холивудските продукции традиционно се възприемат като "врагове" на френското кино, те позволяват на киносалоните да се издържат.

От десетилетия ключът към състоянието на френското кино е пазарът на американски филми. Блокбастърите носят добри приходи за залите.

През последните години големите студиа концентрират инвестициите си към продукции с бърза възвръщаемост на приходите. Покупката на билет или абонирането за стрийминг услуга са равностойни за производителите. Не е така обаче за киноразпространителите. През 2022 г. едва 69 американски филма са били прожектирани във Франция.

Това не означава, че местното производство ще триумфира. Американските филми плащат "сметката" на киносалоните в продължение на десетилетия. Затварянето на киносалоните в малките населени места би означавало изчезване на културни центрове.

Успехът на филма "Аватар" показва, че холивудското кино не е загубило нищо от своята привлекателност, предава БТА. Лентата на Джеймс Камерън демонстрира новата тенденция сред американските студиа - филм събитие, част от цяла поредица, с колосален бюджет.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios