В седмицата от 20 декември БНТ ще предложи специална празнична програма с една цел - да пренесе от екрана празничното настроение за Рождественските дни във всеки дом и за всеки в семейството.

Сутрешните блокове ще забавляват децата с приключенията на героите от филмите "Императорът на джунглата: Бъдещето е на смелите" (Япония, 2009), "Ян Бибиян" (България, 1985), "Ваканцията на Лили" (България, 2007), "Третото желание" (Чехия, 2017). В деня на Коледа ще стартира премиерният детско-юношески сериал "Великолепната петорка" (Германия, 2012 - 2018) - история на четирима приятели и куче в интересни и поучителни приключения.

В празничната седмица, БНТ ще излъчи 22 филма, от които 11 премиерни заглавия. Маратонът от премиери започва на 21 декември с игралния филм "Нашият живот" (Италия, 2010), продължава с романтичната драма "Коледа на Кейп Код" (САЩ, Канада, 2021) и много комедии: "Жена на върха" (САЩ, 2017), "Овчарка за Коледа" (Канада, 2014), "Приключенията на Св. Николай" (Украйна, 2018), "Роднини под прикритие" (САЩ, Германия, 2003).

"Коледа на Кейп Код"

Снимка: БНТ

До 26 декември следват още две комедии - "Кралския коледен бал" (САЩ, 2017) и "Бебе за Коледа" (Франция, Белгия, 2018), а в късните часове - екшънът "Надпревара с Дявола" (Колумбия, САЩ, 2019) с участието на Никълъс Кейдж. "БГ киновечер" ще излъчи сатирата на тоталитаризма "Далеч от брега" (България, Украйна, 2018). За финал на маратона от премиери, БНТ ни предлага драмата "Окончателен доклад" (Унгария, 2020) - най-новият филм на живата легенда на унгарското и европейско кино, режисьорът Ищван Сабо.

"Надпревара с Дявола"

Снимка: БНТ

БНТ ще ни срещне и с класиката във филмовото изкуство - обичания от поколения българи "Деца играят вън" (България, 1973) и носителя на наградата "Златен глобус" на Уди Алън - "Всеки казва: Обичам те" (САЩ, 1996).

В коледните дни меломаните ще се радват на песните на Поли Паскова, изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър, концерта "Коледни звезди", традиционното "Коледно матине", както и "С песните на Лили Иванова" и коледен концерт на Гуен Стефани.

Концерт на Лили Иванова

Снимка: БНТ

За любителите на спорта е предвиден специалният брой на предаването "В кадър: Златните момичета", посветен на Ансамбъла по художествена гимнастика, както и най-важните събития през годината със "Спортен обзор."

Традиционно БНТ ще излъчи на живо празничните богослужения от храм "Св. Александър Невски" и обръщението "Урби ет орби" на Папата от Ватикана.

Празничната програма на БНТ в последната седмица на годината ще изненада зрителите с още много премиерни филми, предавания за децата и концерти.

"Коледно матине"

Снимка: БНТ

В Новогодишната вечер телевизията ще излъчи много скечове, смях и буйни ритми в "Световна щръклица". Зрителите на БНТ ще изпратят старата и ще влязат в новата година със специалното издание на "Нова година с Музика безкрай", в което най-големите звезди на българската популярна музика пеят златните си хитове.