Благотворителният концерт "Заедно за Украйна", организиран от Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народния театър "Иван Вазов", обедини на 28 март усилията на зрители и слушатели в подкрепа на пострадалите от войната. Събитието подпомогна кампанията на Българския червен кръст и беше под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Вижте снимки >>

В залата на Народния театър присъстваха Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, заместник министър-председателите Борислав Сандов и Гроздан Караджов, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев, кметове на други градове, дипломати, представители на институциите и бизнеса, журналисти от двете обществени медии, както и представители на украинската общност.

Специален гост беше посланикът на Украйна Виталий Москаленко.

В благотворителния концерт участваха Биг бендът на БНР с гост-диригент Любомир Денев - син и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солисти бяха певицата Елена Сиракова и кларинетистът Борислав Йоцов.

Специални гости бяха младата певица от Измаил Биляна Митева, студентка в НМА "Проф. Панчо Владигеров", и украинската оперна прима Тамара Калинкина, която вече е част от трупата на Старозагорската опера. Водещи бяха актьорите от Народния театър "Иван Вазов" Ана Пападопулу и Павел Иванов.

Снимка: Десислава Кулелиева

Концертът започна с украинската песен "Сила" и молитвената "Тебе поем" от Добри Христов. Звуча музика от Александър Бръзицов, Вили Казасян, Ангел Заберски - син, Фабиан Андре, Уилбър Шванд, Римски - Корсаков и Пучини, както и стихове от украински и български автори. На финала прозвучаха "Сакрални концерти" на Дюк Елингтън в адаптацията на Джон Хойбай и Педерсън Педер.

Благотворителният концерт "Заедно за Украйна" беше излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио. Зрителите могат да го гледат на 3 април, неделя, от 21:00 ч. в ефира на БНТ 1.

Снимка: Десислава Кулелиева

Двете обществени медии призовават всички слушатели и зрители да се включат в кампанията, като дарят на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори (на стойност 1 лв.), онлайн през страницата на БЧК, както и по банковата сметка на Българския червен кръст:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За пострадалите от конфликта в Украйна)