Анджелина Джоли е на място в Йемен, за да помага на бежанците на фона на разразилата се война в Украйна.

Това съобщи вчера 46-годишната носителка на "Оскар" на своите над 12 милиона последователи в Инстаграм, още когато пристигна в столицата Аден, където работи с Агенцията на ООН за бежанците за предоставяне на помощ.

"Кацнах в Аден, за да се срещна с разселени семейства и бежанци и да покажа подкрепата си за народа на Йемен", написа тя.

"Докато продължаваме да наблюдаваме ужаса, които се разиграва в Украйна, призоваваме за незабавно прекратяване на конфликта и за хуманитарен достъп. Аз съм тук, в Йемен, за да подкрепя хората, които също отчаяно се нуждаят от мир. Ситуацията тук е една от най-тежките хуманитарни кризи в света, като през 2022 г. на всеки час е убиван или раняван по един цивилен. Икономиката е опустошена от войната, а над 20 милиона йеменци зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят", добави тя.

Джоли, която отдавна се застъпва за народа на Йемен, сравни продължаващата хуманитарна криза в страната с настоящото опустошение в Украйна, като призова за състрадание към засегнатите от двата конфликта.

"Тази седмица един милион души бяха принудени да избягат от ужасяващата война в Украйна. Ако научихме нещо от тази шокираща ситуация, то е, че не можем да бъдем избирателни по отношение на това кой заслужава подкрепа и чии права защитаваме. Всички заслужават еднакво състрадание", написа тя. "Животът на цивилните жертви на конфликти навсякъде по света е еднакво ценен. След седем години война народът на Йемен също се нуждае от защита, подкрепа и преди всичко от мир."

От 2014 г. насам Йемен преживява гражданска война, като за управление на страната претендират както ръководеното от Абдрабу Мансур Хади йеменско правителство, така и движението на хутите от Висшия политически съвет. Милиони йеменски цивилни продължават да са изправени пред смъртта поради глад, а според съобщенията повече от 100 000 души са загинали в хода на конфликтите, които включват и подкрепяни от Саудитска Арабия бомбардировки.

Атаката на Русия срещу Украйна през 2022 г. продължава, след като на 24 февруари нейните сили започнаха мащабна инвазия - първият голям сухопътен конфликт в Европа от десетилетия насам. Подробностите за сраженията се променят с всеки изминал ден, но вече се съобщава за стотици загинали или ранени цивилни, включително деца. Повече от един милион украинци също са избягали, съобщава ООН. Инвазията, наредена от руския президент Владимир Путин, предизвика осъждане по целия свят и все по-строги икономически санкции срещу Русия. Путин настоява, че Украйна има исторически връзки с Русия и че действа в интерес на сигурността на страната си. Украинският президент Володимир Зеленски се закле да не се огъва.