Вторият полуфинал на "Евровизия 2019" определи десетте изпълнители, които ще се борят за победата.

Вижте снимки от втория полуфинал >>

Страните, които ще видим на финала в събота, са Холандия, Швеция, Северна Македония, Албания, Русия, Азербайджан, Дания, Норвегия, Швейцария и Малта, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От надпреварата отпаднаха Ирландия, Армения, Молдова, Латвия, Румъния, Австрия, Литва и Хърватия.

Представителите на Гърция, Беларус, Сърбия, Кипър, Естония, Чехия, Австралия, Исландия, Сан Марино и Словения бяха първите 10, избрани да се борят за първото място на песенния конкурс на финала, който се проведе на 14 май.

Пет европейски страни отиват направо на финала, защото допринасят най-много за финансирането на конкурса. Израел се квалифицира автоматично, защото спечели миналата година.

След полунощ продуцентите на конкурса определиха реда, в който ще се изявят участниците на големия финал. Продуцентът Крис Бьоркман и изпълнителният ръководител на Евровизия Йон Ола Санд обявиха последователността на изпълнителите.

Първи ще пеят представителите на Малта, следвани от тези на Албания, Чехия, Германия, Русия, Дания, Сан Марино, Северна Македония, Швеция, Словения, Кипър, Холандия, Гърция, Израел Норвегия, Великобритания, Исландия, Естония, Беларус. Азербайджан, Франция, Италия, Сърбия, Швейцария, Австралия и накрая Испания.

За да се стигне до решение, продуцентите са анализирали жанра на музиката, независимо дали песента се изпълнява от един солов певец или група, използването на реквизит, темпото на песента и различни други аспекти на всяко изпълнение.