Освен любими клиенти, куртизанките имат и любимо ястие. "Мастършеф" разкри кое е то - паста с многозначителното име путанеска. Ястието-фаворит на жриците на любовта са талятеле, гарнирани с домати, аншоа, маслини, каперси и чесън.

Двама от участниците в "Мастършеф" - Неда и Ивайло, представиха пред журито силно ароматната и леко пикантна путанеска. Докато театралната режисьорка се придържаше към оригиналната рецепта, копирайтърът овкуси соса си със скарида и накара шеф Силвена Роу да застине от удоволствие.

Вкусната порция Ивайло сервира с обяснението, че италианските куртизанки обожавали путанеската, понеже била евтина, а повечето не можели да си позволят скъпи ястия за обяд или вечеря. Заради чесъна и рибата аншоа пък ястието действало и като афродизиак. С времето тази храна била наречена с име, производно на puttana - италианската дума за проститутка.

Снимка: bTV

Ивайло се спаси от елиминация в кулинарното риалити именно благодарение на пастата си путанеска. Линда Петкова - канадката, омъжена за българин, обаче се провали с италианското кулинарно предизвикателство и завинаги напусна "Мастършеф". Въпреки че се доказа като отличен сладкар и майстор на безглутеновите десерти, Линда се огъна пред традиционната италианска кухня. Да приготви перфектна прясна и пълнена паста се оказа над възможностите ѝ. Талятелето на многодетната майка беше сурово, а сосът му, според шеф Силвена Роу - кисел, като лекарство за лоша настинка.