За сърцераздирателното си изпълнение в забележителния сериал "Поза", Михаела Родригес спечели първия си "Златен глобус" и влезе в историята - с победата си тя стана първата транс актриса, спечелила това отличие, съобщава CNN. Тя е в главната роля, на Бланка в телевизионната драма. "Отворих вратата за още млади талантливи личности", написа тя в Инстаграм. "Те ще видят, че това е повече от възможно. Ще видят, че млада тъмнокожа латиноамериканка от Нюарк, Ню Джърси, която е имала мечта, да промени мнението на другите, с любов".

Тазгодишните награди "Златен глобус" минаха доста минорно - NBC отказа да ги излъчи, след като репортажи на "Los Angeles Times" отбелязаха, че има липса на разнообразие в решенията на Холивудска асоциация на чуждестранната преса, която определя отличията, и повдигнаха етични въпроси, свързани с финансовите ползи.

Родригес не е присъствала, както не е имало и други известни личности, нито публика или дефиле по червения килим, въпреки че церемонията се проведе в хотел "Beverly Hilton". Наградата на Родригес бе обявена в Twitter и Инстаграм. Родригес също беше номинирана на наградите "Еми" през 2021 г. и стана първата транс актриса, номинирана за телевизионните отличия.

Снимка: Getty Images

Тя е родена на 7 януари 1991 г. и е известна и като Ем Джей Родригес. Въпреки че се е "молила да стане жена" от 7-годишна възраст, Родригес заявява, е отричала това официално в продължение на много години и отначало е казала на родителите си, че е бисексуална на 14 години. Посещава няколко училища за сценични изкуства, преди да бъде избрана да играе в театралната постановка "Rent", за участието си в която печели наградата "Clive Barnes" за 2011 г.

Участва в няколко сериала. През 2017 г. е била избрана за една от главните роли в телевизионния сериал на FX "Поза". В поредицата играят много транс сексуални актьори, но не са били награждавани досега.