Един от най-разпознаваемите тоалети в американската филмова история - синьо-бялата карирана рокля, която младата Джуди Гарланд носи като Дороти в класическия филм от 1939 г. "Магьосникът от Оз", ще бъде предложен за продан, предаде Асошиейтед прес.

Embed from Getty Images

В продължение на десетилетия една от версиите на роклята, която Гарланд носи във филма, е смятана за изгубена в Католическия университет на Америка, където в началото на 70-те години на миналия век е подарена на някого от театралния факултет. Впоследствие следите й се губят и тя се превръща в нещо, което хората смятат за мит. Разчистване, направено миналата година, води до намирането на роклята в стара кутия за обувки и сега тя отива на търг.

Embed from Getty Images

Очаква се носталгичният фактор да изиграе своята роля, когато тоалетът бъде предложен за продан на търга "Класически Холивуд: Кино и телевизия", организиран от аукционна къща "Бонамс" на 24 май в Лос Анджелис. Предварителната оценка на роклята е между 800 000 и 1,2 милиона долара. От "Бонамс" тази седмица изложиха тоалета в офиса си в Ню Йорк, преди да го изпратят в Калифорния. Там публиката също ще може да види роклята, преди тя да бъде предложена на търга.

Снимка: БТА

Хелън Хол от "Бонамс" отбелязва, че пазарът на сувенири, и по-специално на филмови костюми, е силен, и че "Магьосникът от Оз" е "културен крайъгълен камък".

"Хората много добре помнят първия път, когато са гледали филма и ефекта, който той е оказал върху живота им", казва Хол. Филмът е известен с музиката, диалога и визуалните си ефекти, особено когато Дороти преминава от сивия Канзас към великолепната многоцветна страна Оз.

Embed from Getty Images

По време на снимките на филма за Джуди Гарланд е направен повече от един костюм. Според Хол е известно за съществуването на четири рокли. Само две от тях, включително тази, открита в Католическия университет, са с блузата, която актрисата носи отдолу. През 2015 г. от "Бонамс" продадоха на търг друга рокля с блуза за над 1,5 милиона долара.

Съществуват и няколко запазени чифта от рубинените пантофки, които Джуди Гарланд носи във филма. Един от тях се намира в колекцията на "Смитсониън".

Роклята е в добро състояние. При проучването й е установено, че Гарланд я носи в сцена от филма, в която се сблъсква в замък със Злата вещица от Запада.