Базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф, филмът е забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер. В ролята на артистичната двойка са Редмейн и Алисия Викандер, позната от "Ex Machina: Бог от машината". Режисьор е носителят на "Оскар" Том Хупър ("Речта на краля"), а сценарист е Лусинда Коксън.

Вижте снимки >>

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век Ейнар позира като жена за съпругата си - илюстраторът и артист Герда Вегенер. Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе.

Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна. В живота им влиза и приятелят от детството на Ейнар, Ханс (Матиас Шонартс), който заформя сложен любовен триъгълник с двойката. Във филма участват и Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хърд.

"Еди беше единственият, с когото исках да направя филма, и бях категоричен по този въпрос. Имах огромна вяра в неговия актьорски талант", споделя режисьорът Том Хупър.

"Ако мечтата ти е да разказваш истории, интересни истории, да изиграеш интересни хора, то аз съм невероятен късметлия, че можах да вляза в образите на Стивън (Хокинг) и Лили", признава Еди Редмейн и за предишния си филм "Теорията на всичко".

За да се подготви за ролята си, Редмейн се обръща към транс-активистите Парис Лийс и Ейприл Ашли, както и към режисьора на "Матрицата" Лана Уашовски. Още през февруари британският актьор даде заявка, че ще свали близо 13 кг. за ролята.

"Момичето от Дания" е селектиран за филмовите фестивали във Венеция и Торонто. Премиерата в българските кина е на 29 януари, 2016.