Дългоочакваното откриване на Музея на "Оскарите" в Лос Анджелис ще хвърли светлина и върху някои сенчести страни на филмовата индустрия като расизма и сексизма.

Трябваше да измине почти един век, за да бъде осъществена идеята за създаване музей на Седмото изкуство. Построен по проект на италианския архитект Ренцо Пиано, той трябваше да отвори врати още през 2017 година. Но след поредица от отлагания вече всичко по инфраструктурата е готово и тържественото му откриване е планирано за месец септември тази година.

Лора Дърн, миналогодишната носителка на "Оскар" за поддържаща женска роля, поведе журналистите за виртуално посещение на музея, изграден в западната част на Лос Анджелис.

"Ние няма да загърбим проблемното минало на киноиндустрията", обеща актрисата, като имаше предвид слабото представяне на афроамериканците и на жените в този бизнес.

Няма да бъде отминат и начинът, по който се е отнесъл Холивуд към чернокожата актриса Хати Макданиъл през 1940 година. Тя беше първата чернокожа актриса, удостоена с "Оскар" за играта си в класиката "Отнесени от вихъра".

Актрисата не можа да присъства на премиерата на лентата заради цвета на кожата си. По време на наградната церемония, тя получи достъп до хотел "Амбасадор", практикуващ расовото разделение, едва след настойчивата намеса на продуцентите, предава БТА. Хати беше настанена на отделна маса, далеч от другите артисти.

Новият музей ще хвърли светлина и върху тормоза, упражнен върху американската актриса от коренното население Сачин Литълфедър. През 1973 г. тя излезе на сцената, за да получи "Оскара" на Марлон Брандо, който той отказа заради отношението на властите към наследниците на индианските племена. Литълфедър е трябвало да прочете негово изявление от 15 страници, но организаторите й позволили да остане под светлината на прожекторите само 60 секунди.

По думите на директора на музея Бил Креймър на публиката няма да бъдат спестени моментите, които показват в доста мрачна светлина киноиндустрията. Зрителите ще могат да се запознаят и с множество експонати, представени на 4 500 квадратни метра изложбена площ. Особено място ще заемат пантофките, носени от Джуди Гарланд в "Магьосникът от Оз" и пелерината на Дракула. В музея е обзаведен и киносалон с 1000 места, помещаващ се в огромна сфера от стъкло, стомана и бетон, долепен до сградата.

Режисьорите Педро Алмодовар и Спайк Лий ще са сред първите поканени да представят временни изложби, посветени на техни колеги в занаята.