Холивуд е в очакване на 95-ата церемония "Оскар", пишат американските издания. Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" води по брой номинации. Надеждите на организаторите са шамарът от миналата година да бъде забравен.

Церемонията ще се проведе в неделя, 12 март, в "Dolby Theatre" в Лос Анджелис, и ще бъде предавана на живо по телевизия АВС. Ще има и възможност за стрийминг.

Водещ на шоуто е Джими Кимъл. Това е третият път, в който Кимъл ще води церемонията и първият от 2018 г. насам, когато водещият бе само един. Събитието уто нямаше домакин в продължение на няколко години. През 2021 г. пък водещи бяха Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс.

Номинирани за най-добър филм са 10 филма: "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

Победителите във всички категории ще бъдат обявени на самата церемония. През миналата година някои категории бяха изнесени в предварителна церемония, което предизвика ропот сред част от членовете на Академията за кинематографично изкуство и наука.

Снимка: Getty Images

Стана ясно, че Риана ще изпее номинираната за "Оскар" песен "Lift me Up" от филма "Черната пантера: Уаканда завинаги" на шоуто, но все още не е потвърдено, че Лейди Гага ще участва на живо с "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик".

Фаворит сред номинираните продукции е "Всичко навсякъде наведнъж" с 11 номинации. С 9 номинации е "Баншите от Инишерин". Сред актрисите очаквани победителки в категорията за главна роля са Мишел Йео ("Всичко навсякъде наведнъж") и Кейт Бланшет ("Тар"). Победителят при мъжете е малко по-оспорван. Очакванията са на страната на Брендън Фрейзър за "Китът", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин" и Остин Бътлър за "Елвис".

Ако Стивън Спилбърг спечели "Оскар" за "Семейство Фейбълман", това би била третата му статуетка за най-добър режисьор.

Най-голямото противоречие през тази година е номинацията на Андреа Райзбъро за главна женска роля за "Лесли".

Снимка: Getty Images

През тази година нито една жена не е номинирана за най-добър режисьор.

Зрителите няма да видят Уил Смит на церемонията, пише БТА. След плесницата, която той удари на Крис Рок на миналата година, той е със забрана да присъства на отличията "Оскар" за срок от десет години.